FEATURES OF THE STRUCTURE OF THE LIVER OF PIGS OF DIFFERENT GENOTYPES

  • H. Birta
  • Yu. Burgu
  • A. Tkachenko
  • N. Levoshko
Keywords: genotype, liver, structure, histopreparation, hepatocyte, liver lobe, state of blood vessels, spaces of Disse

Abstract

The liver plays an important role in digestion, metabolism, immunobiological reactions, etc. The liver is the largest gland of the body with complex and diverse functions. It produces bile, participates in lipid, protein, carbohydrate and other metabolism. It synthesizes blood plasma proteins, neutralizes substances of nitrogenous metabolism harmful to the body, which enter the blood from the digestive organs. The aim of the work was a comparative study of the microscopic structure and morphometric parameters of the liver of pigs of different genotypes. Liver tissue samples of four breeds of pigs were studied, namely: large white Ukrainian breed, large white foreign breed, Poltava butcher and Myrhorod pig at slaughter of 100 kg of animals. The results of the research showed that the liver of pigs consists of uniform small tissue complexes – liver lobes. Microscopically, the liver is made of connective tissue stroma and parenchyma. The stroma of the organ is formed by a capsule, on top of which is a serous membrane. The analysis of morphological studies of the structure of the liver of the studied breeds of pigs showed that hepatocytes are unchanged, no extraneous inclusions were found; the spaces of Disse are not expanded, do not contain fluid. Vessels of moderate blood supply.

References

1. Гуральська С. В. Мікроскопічна будова та морфометричні показники печінки домашніх тварин / С. В. Гуральська, Л. П. Горальський, І. Ю. Горальська. Вісник ЖНАЕУ. 2014. № 2 (42), т. 1. С. 160–164.
2. Демус Н. В. Морфологія, гісто– та цитоморфометрія печінки жуйних. Науковий вісник ЛНУВМБ імені С.З. Ґжицького, 2018, т 20, № 83. С. 56–60,
3. Закон України «Про безпечність та якість харчових продуктів». URL: http://zakon0.rada.gov.ua/laws/show/771/97-%D0%B2%D1%80
4. Толок Г. А., Толок Є. В. Екологічні засади забезпечення якості та безпеки харчових продуктів. Ефективна економіка. 2018. № 6. URL: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=6406
5. Шкромада О. І. Особливості морфологічної будови легень, печінки та нирок свиней за використання запропонованого комплексу дезінфікуючих засобів. Проблеми зооінженерії та ветеринарної медицини. 2015. Вип. 30(2). С. 440–443.
6. Якубчак О. М., Хоменко В. І. Ветеринарно-санітарна експертиза з основами технології і стандартизації продукції тваринництва. К.: ТОВ Біопром 2005. 799 с.
7. Drochmans P. Isolation and subfactionationonficoll gradients of adult rat hepatocytes. J. Cell Biol. 1975. V. 66. P. 1–22.
8. Loud A. V. Qvantitative stereological description of the ultrastructure of normal rat liver parenchymai. The Journal of Cell Biology. 1978. № 37, Р. 27–46.
Article views: 55
PDF Downloads: 4
Published
2024-07-15
How to Cite
Birta, H., Burgu, Y., Tkachenko, A., & Levoshko, N. (2024). FEATURES OF THE STRUCTURE OF THE LIVER OF PIGS OF DIFFERENT GENOTYPES. Science Bulletin of Poltava University of Economics and Trade. Series "Technical Sciences", (1), 27-30. https://doi.org/10.37734/2518-7171-2024-1-5
Section
THEORY AND PRACTICE OF COMMODITY RESEARCH OF FOOD PRODUCTS

Most read articles by the same author(s)