НАУКОВЕ ОБҐРУНТУВАННЯ ВПРОВАДЖЕННЯ СИСТЕМИ НАССР ПІД ЧАС ВИРОБНИЦТВА СОКІВ
Анотація
Метою статті є наукове обґрунтування впровадження системи управління безпечністю, заснованої на принципах НАССР, під час виробництва соку. Методи дослідження: інтегральний аналіз ризиків, дерево рішень для визначення критичних контрольних точок. На основі теоретичних даних і дослідження процесу виробництва складено аналіз небезпечних чинників, що впливають на безпечність готового продукту. Спираючись на вимоги належних гігієнічних і виробничих практик, розроблено 13 програм-передумов для підприємства. У про- грамах-передумовах визначено, які оперативні записи повинні вестися підприємством. Згідно з нормативними документами, що встановлюють вимоги до системи НАССР на підприєм- ствах України, визначена група НАССР на підприємстві, описано сік, визначено специфічні групи споживачів, проведено розробку та валідацію блок-схеми, проаналізовано небезпечні чинники, установлено критичні контрольні точки, критичні межі, системи моніторингу, ко- ригувальні заходи, процедури валідації і верифікації, управління документами.
Посилання
2. Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів [Електронний ресурс] : Закон України від 23 грудня 1997 року № 771/97-ВР. – Режим доступу: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/771/97-%D0%B2%D1%80 (дата звернення: 23.09.2019). – Назва з екрана.
3. Плахотін В. Я. Проблеми розробки і впровадження системи НАССР та шляхи їх вирішення [Електронний ресурс] / В. Я. Плахотін, І. С. Тюрікова, Т. Ю. Суткович // Наукові праці [Одеської національної академії харчових технологій]. – 2009. – Вип. 36 (2). – С. 220–225. – Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Np_2009_36%282%29__59 (дата звернення: 23.09.2019). – Назва з екрана.
4. HACCP & HARPC: What is the difference between the HACCP and HARPC [Електронний ресурс] / Save food alliance. – Режим доступу: https://safefoodalliance.com/haccp/what-is-the-difference-between-the-haccpand-harpc/ (дата звернення: 23.09.2019). – Назва з екрана.
5. HACCP, VACCP, TACCP and HARPC – Food Safety Plans Explained [Електронний ресурс] / Australian Institute of Food Safety. – Режим доступу: https://www.foodsafety.com.au/blog/haccp-vaccp-taccp-and-harpcfood-safety-plans-explained (дата звернення: 23.09.2019). – Назва з екрана.
6. Kafetzopoulos, P. Measuring the effectiveness of the HACCP Food Safety Management System [Електронний ресурс] / Dimitrios P. Kafetzopoulos, Evangelos L. Psomas //Food Control, Volume 33, Issue 2 October 2013, P. 505–513. – Режим доступу: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0956713513001667 (дата звернення: 23.09.2019). – Назва з екрана.
7. Goodrich Schneider R. M. The Juice HACCP Program: An Overview [Електронний ресурс] / R. M. Goodrich Schneider, K. R. Schneider // IFAS Extension University of Florida. – Режим доступу: https://edis.ifas.ufl.edu/pdffiles/fs/fs12400.pdf (дата звернення: 23.09.2019). – Назва з екрана.
8. Commission Regulation (EC) No 2073/2005 of 15 November 2005 on microbiological criteria for foodstuffs [Електронний ресурс] / EURLex. Access to European Union law. – Режим доступу: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/ALL/?uri=CELEX%3A32005R2073 (дата звернення: 23.09.2019). – Назва з екрана.
9. Хелліер М. Експорт заморожених дрібних фруктів до ЄС : практичний посібник для українського агробізнесу [Електронний ресурс] / М. Хелліер, В. Пятницький // Food and Agriculture Organization of the United Nation. – 2017. – Режим доступу: http://www.krcci.pl.ua/uploads/files/FrozenBerries_2017.pdf (дата звернення: 23.09.2019). – Назва з екрана.
10. Schmidt R. H. A Model HACCP Plan for Small-Scale, Fresh-Squeezed (Not Pasteurized) Citrus Juice Operations 1 [Електронний ресурс] / R. H. Schmidt, C. A. Sims, M. E. Parish, S. Pao, M. A. Ismail // University of Florida. Institute of Food and Agriculture Scainces. − Режим доступу : https://www.researchgate.net/publication/260401936_A_Model_HACCP_Plan_for_Small-Scale_Fresh-Squeezed_Not_Pasteurized_Citrus_Juice_Operations_1 (дата звернення: 23.09.2019). – Назва з екрана.
11. Система управляння якістю та безпечністю капсульованих напівфабрикатів з пробіотичними мікроорганізмами [Електронний ресурс] / [Є. П. Пивоваров, В. Л. Большакова, Н. В. Кондратюк, О. В. Демидова] //Вісник НТУ «ХПІ». Сер.: Нові рішення в сучасних технологіях. – Харків : НТУ «ХПІ» – 2016. – № 12 (1184). – С. 137–144. – Режим доступу: http://repository.kpi.kharkov.ua/ bitstream/KhPIPress/21871/1/v e s t n i k _ K h P I _ 2 0 1 6 _ 1 2 _ P y v o v a r o v _Systema_upravlinnia.pdf (дата звернення: 23.09.2019). – Назва з екрана.
12. Про затвердження Вимог щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР) [Електронний ресурс] : Наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України від 01 жовтня 2012 року № 590. – Режим доступу: https://zakon.rada.gov.ua/laws/main/z1704-12 (дата звернення: 23.09.2019). – Назва з екрана.