ОСОБЛИВОСТІ БУДОВИ ПЕЧІНКИ СВИНЕЙ РІЗНИХ ГЕНОТИПІВ

  • Г. О. БІРТА
  • Ю. Г. БУРГУ
  • А. С. ТКАЧЕНКО
  • Н. В. ЛЕВОШКО
Ключові слова: генотип, печінка, будова, гістопрепарат, гепатоцит, печінкова частка, стан судин, просторів Діссе

Анотація

Печінка відіграє важливу роль у травленні, обміні речовин, імунобіологічних реакціях, тощо. Печінка – найбільша залоза організму із складними і різноманітними функціями. Вона виробляє жовч, бере участь у ліпідному, білковому, вуглеводневому та інших обмінах речовин. У ній синтезуються білки плазми крові, знешкоджуються шкідливі для організму речовини азотистого обміну, які потрапляють з кров’ю із органів травлення. Метою роботи було порівняльне вивчення мікроскопічної будови та морфометричних показників печінки свиней різних генотипів. Досліджувались зразки тканини печінки чотирьох порід свиней, а саме: великої білої української селекції, великої білої зарубіжної селекції, полтавської м’ясної та миргородської при забої тварин в 100 кг. Результати досліджень показали, що печінка свиней складається з одноманітних за будовою мілких тканинних комплексів – печінкових часток. Мікроскопічно печінка побудована зі сполучнотканинної строми і паренхіми. Строма органу сформована капсулою, поверх якої – серозна оболонка. Аналіз морфологічних досліджень будови печінки досліджуваних порід свиней показав, що гепатоцити незмінені, ніяких сторонніх включень не виявлено; простори Діссе не розширені, не містять рідини. Судини помірного кровонаповнення.

Посилання

1. Гуральська С. В. Мікроскопічна будова та морфометричні показники печінки домашніх тварин / С. В. Гуральська, Л. П. Горальський, І. Ю. Горальська. Вісник ЖНАЕУ. 2014. № 2 (42), т. 1. С. 160–164.
2. Демус Н. В. Морфологія, гісто– та цитоморфометрія печінки жуйних. Науковий вісник ЛНУВМБ імені С.З. Ґжицького, 2018, т 20, № 83. С. 56–60,
3. Закон України «Про безпечність та якість харчових продуктів». URL: http://zakon0.rada.gov.ua/laws/show/771/97-%D0%B2%D1%80
4. Толок Г. А., Толок Є. В. Екологічні засади забезпечення якості та безпеки харчових продуктів. Ефективна економіка. 2018. № 6. URL: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=6406
5. Шкромада О. І. Особливості морфологічної будови легень, печінки та нирок свиней за використання запропонованого комплексу дезінфікуючих засобів. Проблеми зооінженерії та ветеринарної медицини. 2015. Вип. 30(2). С. 440–443.
6. Якубчак О. М., Хоменко В. І. Ветеринарно-санітарна експертиза з основами технології і стандартизації продукції тваринництва. К.: ТОВ Біопром 2005. 799 с.
7. Drochmans P. Isolation and subfactionationonficoll gradients of adult rat hepatocytes. J. Cell Biol. 1975. V. 66. P. 1–22.
8. Loud A. V. Qvantitative stereological description of the ultrastructure of normal rat liver parenchymai. The Journal of Cell Biology. 1978. № 37, Р. 27–46.
Переглядів статті: 39
Завантажень PDF: 3
Опубліковано
2024-07-15
Як цитувати
БІРТА, Г. О., БУРГУ, Ю. Г., ТКАЧЕНКО, А. С., & ЛЕВОШКО, Н. В. (2024). ОСОБЛИВОСТІ БУДОВИ ПЕЧІНКИ СВИНЕЙ РІЗНИХ ГЕНОТИПІВ. Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі. Серія «Технічні науки», (1), 27-30. https://doi.org/10.37734/2518-7171-2024-1-5
Розділ
ТЕОРІЯ ТА ПРАКТИКА ТОВАРОЗНАВСТВА ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають

1 2 > >>