ГІСТОЛОГІЧНА БУДОВА М’ЯЗІВ СВИНЕЙ
Анотація
Гістоструктура м’язової тканини свиней взаємопов’язана з кількісними та якісними показниками м’ясної продуктивності тварин. Якість м’яса в значній мірі залежить від структури м’язової тканини, а цей показник вважають однією з породних ознак. Співвідношення м’язових тканин у тварин різних порід, їх помісей та гібридів дає можливість використовувати ці дані як додатковий критерій в оцінці якості м’яса. Тварини різних напрямів продуктивності в один і той же віковий період дають свинину різного морфологічного складу та якості. Для якісної характеристики м’яса має значення не лише кількість жиру в м’язовій тканині, але й дифузність його розподілу. Метою роботи було дослідження гістологічних показників найдовшого м’яза спини свиней різного напряму продуктивності при чистопородному розведенні і схрещуванні. Результати проведених досліджень гістологічних показників найдовшого м’яза спини свиней різного напряму продуктивності свідчать про принципову схожість їх будови. Відмінності зводяться до різного співвідношення між сполучнотканинним компонентом м'яза, жировою тканиною і м'язовими волокнами.
Посилання
2. Кудряшов, Л.С. Биохимические и физико-химические изменения при созревании и посоле мяса. Мясная индустрия. 2007. № 10. С. 35–38.
3. Коваленко Р.О., Єсіна Е.В., Повод М.Г., Марценюк І.В. Вплив технологій вирощування свиней різних генотипів на гістоструктуру найдовшого м’яза. Вісник Дніпропетровського державного аграрного університету. 2010. № 2, С. 103–105.
4. Рибалко В.П., Флока Л.В. Гістологічна будова м'язів свиней червоної білопоясої породи. Свинарство: міжвідомчий тематичний науковий збірник Інституту свинарства і АПВ НААН. Випуск 65. 2014. С. 112–114.
5. Скляр В.І. Біологічні характеристики свиней як основа для створення сучасного технологічного обладнання / В.І. Скляр, М.М. Луценко, Т.А. Коломієць. Мясное дело. 2008. № 8. С. 64–65.
6. Щебентовська О.М., Коцюмбас Г.І. Характеристика м’язової тканини свиней різних якісних груп після термічної обробки. Ветеринарна медицина. 2013. Вип. 97. с. 493–496.
7. Aymerich, T. Decontamination technologies for meat products. Meat Science. 2008. № 78. Р. 114–129