ЯКІСНІ ПОКАЗНИКИ ХРЕБТОВОГО САЛА СВИНЕЙ
Анотація
Вивчення питання про фізико-хімічні властивості та жирно-кислотний склад ліпідів шпику свиней різних вагових кондицій мають важливе практичне значення в свинарстві для встановлення найбільш оптимальних строків забою тварин з метою одержання м'ясо-сальної свинини високої якості. Висока концентрація насичених і мононенасичених жирних кислот у тригліцеридах тісно пов'язана з активним їх синтезом і нагромадженням в організмі навіть при утриманні свиней на раціонах з низьким вмістом жиру Метою досліджень було вивчення хімічного, жирно-кислотного складу та фізико-хімічних властивостей шпику свиней різних порід. Фізико-хімічні властивості шпику у свиней згаданих генотипів знаходились в певній залежності від породи і статі. Існує зворотня кореляційна залежність між температурою плавлення і йодним числом сала. Із збільшенням йодного числа, ненасиченість жирів збільшується, температура плавлення сала зменшується Наявність більшої кількості насичених жирних кислот в салі полтавської м’ясної породи обумовило і вищу температуру топлення – 42,9. Найбільше протеїну спостерігалось у свиней м’ясного напрямку продуктивності – 2,68. Найменша кількість протеїну зафіксована у свиней миргородської породи – 1,98. Спостерігалась оборотно-пропорційна залежність між вмістом протеїну і власне жиру в салі. Більша кількість жиру обумовлювала менший вміст протеїну.
Посилання
2. Баньковська І.Б. Обґрунтування та розробка системи оцінки, прогнозування і оптимізації виробництва якісної продукції свинарства: Автореф. дис. д-ра. с.-г. наук : 06.02.04. Полтава, 2017. 38 с.
3. Бірта Г. О., Бургу Ю. Г., Назаренко В. О., Горячова О. О. Фізико-хімічні показники підшкірного шпику свиней різного напряму продуктивності. Біологія тварин. 2016. т. 18, № 4. С. 9-13.
4. Методика оцінки якості продуктів забою свиней / А. М. Поливода, Р. В. Стробикіна, Н. Д. Любецький. Методика досліджень по свинарству. – Х., 1977. – С. 48–56.
5. Рибалко В. П. Не тільки збільшувати виробництво, але й не знижувати якість свинини. Селекційно-технологічні аспекти розвитку свинарства в різних регіонах світу : матеріали міжнар. наук.-практ. конф. Миколаїв, 6-9 вересня 2006 р. Миколаїв: МДАУ, 2006. Т. 2. С. 4-7.
6. Топіха В. С., Лихач В. Я., Лихач А. В. Якісні показники м’ясо-сальної продукції молодняку свиней породи ландрас за різних методів розведення. Вісник аграрної науки Причорномор’я. Миколаїв: МНАУ, 2012. Вип. 4(70), Т. 2, Ч. 2. С. 157-162.
7. Халак В. І. Біологічна повноцінність м’яса та сала молодняку свиней різного екогенезу. Аграрний вісник Причорномор’я. 2010. Вип. 52. С. 53–58.
8. Чижанська Н. В., Поліщук А. А. Жирнокислотний склад сала свиней при використанні різних кормових засобів в раціонах. Науковий вісник ЛНУВМБ імені С.З. Ґжицького. Серія: Харчові технології. 2021, т 23. № 96. С. 19-22
9. Koizumi I., Suzuki Y., Chuang M. Composition of poly-unsaturated fattyasids in pig muscles. Vitamins. 2008. Vol. 62. No 3. Р. 139-143.
10. Patel, J. P., & Brocks, D. R. (2009). The effect of oral lipids and circulating lipoproteins on the metabolism of drugs. Expert Opinion on Drug Metabolism & Toxicology, 5(11), 1385-1398.
11. Wood, J. D., Enser, M., Fisher, A. V., Nute, G. R., Sheard, P. R., Richardson, & R. I., Whittington, F. M. (2008). Fat deposition, fatty acid composition and meat quality: A review. Meat Science, 78(4), 343-358.