QUALITY INDICATORS OF PIG SPINAL FAT

  • H. BIRTA
  • YU. BURGU
  • A. TKACHENKO
  • L. FLOKA
Keywords: breed, lard, moisture, protein, fat, iodine value, melting temperature, refractive index

Abstract

The study of the physico-chemical properties and fatty acid composition of lard lipids of pigs of different weight conditions is of important practical importance in pig breeding for establishing the most optimal terms for slaughtering animals in order to obtain high-quality meat and lard pork. A high concentration of saturated and monounsaturated fatty acids in triglycerides is closely related to their active synthesis and accumulation in the body, even when pigs are kept on low-fat diets The aim of the research was to study the chemical, fatty acid composition and physicochemical properties of pork lard of different breeds. Physico-chemical properties of lard in pigs of the mentioned genotypes depended on breed and sex. There is an inverse correlation between the melting temperature and the iodine number of lard. With an increase in the iodine number, the unsaturation of fats increases, the melting point of lard decreases. The presence of a larger amount of saturated fatty acids in the lard of the Poltava meat breed caused a higher melting point – 42.9. The highest protein was observed in pigs of the meat production direction – 2.68. The smallest amount of protein was recorded in pigs of the Myrhorod breed – 1.98. An inverse-proportional relationship between the content of protein and actual fat in lard was observed. A greater amount of fat caused a lower protein content.

References

1. Баньковська І. Б., Березовський М. Д. Вплив фактору температури перед забоєм свиней на якісні показники м’яса та сала. Науково-технічний бюлетень Інституту тваринництва НААН. Харків, 2016. № 115. С. 12-18.
2. Баньковська І.Б. Обґрунтування та розробка системи оцінки, прогнозування і оптимізації виробництва якісної продукції свинарства: Автореф. дис. д-ра. с.-г. наук : 06.02.04. Полтава, 2017. 38 с.
3. Бірта Г. О., Бургу Ю. Г., Назаренко В. О., Горячова О. О. Фізико-хімічні показники підшкірного шпику свиней різного напряму продуктивності. Біологія тварин. 2016. т. 18, № 4. С. 9-13.
4. Методика оцінки якості продуктів забою свиней / А. М. Поливода, Р. В. Стробикіна, Н. Д. Любецький. Методика досліджень по свинарству. – Х., 1977. – С. 48–56.
5. Рибалко В. П. Не тільки збільшувати виробництво, але й не знижувати якість свинини. Селекційно-технологічні аспекти розвитку свинарства в різних регіонах світу : матеріали міжнар. наук.-практ. конф. Миколаїв, 6-9 вересня 2006 р. Миколаїв: МДАУ, 2006. Т. 2. С. 4-7.
6. Топіха В. С., Лихач В. Я., Лихач А. В. Якісні показники м’ясо-сальної продукції молодняку свиней породи ландрас за різних методів розведення. Вісник аграрної науки Причорномор’я. Миколаїв: МНАУ, 2012. Вип. 4(70), Т. 2, Ч. 2. С. 157-162.
7. Халак В. І. Біологічна повноцінність м’яса та сала молодняку свиней різного екогенезу. Аграрний вісник Причорномор’я. 2010. Вип. 52. С. 53–58.
8. Чижанська Н. В., Поліщук А. А. Жирнокислотний склад сала свиней при використанні різних кормових засобів в раціонах. Науковий вісник ЛНУВМБ імені С.З. Ґжицького. Серія: Харчові технології. 2021, т 23. № 96. С. 19-22
9. Koizumi I., Suzuki Y., Chuang M. Composition of poly-unsaturated fattyasids in pig muscles. Vitamins. 2008. Vol. 62. No 3. Р. 139-143.
10. Patel, J. P., & Brocks, D. R. (2009). The effect of oral lipids and circulating lipoproteins on the metabolism of drugs. Expert Opinion on Drug Metabolism & Toxicology, 5(11), 1385-1398.
11. Wood, J. D., Enser, M., Fisher, A. V., Nute, G. R., Sheard, P. R., Richardson, & R. I., Whittington, F. M. (2008). Fat deposition, fatty acid composition and meat quality: A review. Meat Science, 78(4), 343-358.
Article views: 81
PDF Downloads: 48
Published
2023-10-31
How to Cite
BIRTA, H., BURGU, Y., TKACHENKO, A., & FLOKA, L. (2023). QUALITY INDICATORS OF PIG SPINAL FAT. Science Bulletin of Poltava University of Economics and Trade. Series "Technical Sciences", (2), 31-34. https://doi.org/10.37734/2518-7171-2023-2-5
Section
QUALITY AND SAFETY OF INDUSTRIAL PRODUCTS, STANDARDIZATION, METROLOGY, CERTIFICA

Most read articles by the same author(s)