HISTOLOGICAL STRUCTURE OF PIG MUSCLES

  • H. BIRTA
  • YU. BURGU
  • Z. RACHYNSKA
  • N. HNITII
Keywords: breed, meat, histostructure, muscle tissue, muscle fibers, perimysium, endomysium, interbundle fat

Abstract

The histostructure of the muscle tissue of pigs is interrelated with the quantitative and qualitative indicators of meat productivity of animals. The quality of meat largely depends on the structure of muscle tissue, and this indicator is considered one of the breed characteristics. The ratio of muscle tissues in animals of different breeds, their crossbreeds and hybrids makes it possible to use these data as an additional criterion in assessing the quality of meat. Animals of different directions of productivity in the same age period give pork of different morphological composition and quality. Not only the amount of fat in the muscle tissue, but also the diffuseness of its distribution is important for the qualitative characteristics of meat. The aim of the work was to study the histological indicators of the longest back muscle of pigs of different performance directions during purebred breeding and crossbreeding. The results of studies of histological indicators of the longest back muscle of pigs of different productivity indicate the fundamental similarity of their structure. The differences come down to a different ratio between the connective tissue component of the muscle, adipose tissue and muscle fibers.

References

1. Бірта Г.О. Гістологічні дослідження найдовшого м’яза спини свиней різного напряму продуктивності. ВІСНИК Полтавської державної аграрної академії. № 1 2009. С. 62–65.
2. Кудряшов, Л.С. Биохимические и физико-химические изменения при созревании и посоле мяса. Мясная индустрия. 2007. № 10. С. 35–38.
3. Коваленко Р.О., Єсіна Е.В., Повод М.Г., Марценюк І.В. Вплив технологій вирощування свиней різних генотипів на гістоструктуру найдовшого м’яза. Вісник Дніпропетровського державного аграрного університету. 2010. № 2, С. 103–105.
4. Рибалко В.П., Флока Л.В. Гістологічна будова м'язів свиней червоної білопоясої породи. Свинарство: міжвідомчий тематичний науковий збірник Інституту свинарства і АПВ НААН. Випуск 65. 2014. С. 112–114.
5. Скляр В.І. Біологічні характеристики свиней як основа для створення сучасного технологічного обладнання / В.І. Скляр, М.М. Луценко, Т.А. Коломієць. Мясное дело. 2008. № 8. С. 64–65.
6. Щебентовська О.М., Коцюмбас Г.І. Характеристика м’язової тканини свиней різних якісних груп після термічної обробки. Ветеринарна медицина. 2013. Вип. 97. с. 493–496.
7. Aymerich, T. Decontamination technologies for meat products. Meat Science. 2008. № 78. Р. 114–129
Article views: 86
PDF Downloads: 59
Published
2023-01-18
How to Cite
BIRTA, H., BURGU, Y., RACHYNSKA, Z., & HNITII, N. (2023). HISTOLOGICAL STRUCTURE OF PIG MUSCLES. Science Bulletin of Poltava University of Economics and Trade. Series "Technical Sciences", (2), 26-30. https://doi.org/10.37734/2518-7171-2022-2-4
Section
QUALITY AND SAFETY OF INDUSTRIAL PRODUCTS, STANDARDIZATION, METROLOGY, CERTIFICA