СОРТОВА ІДЕНТИФІКАЦІЯ ТА АНАЛІЗ БЕЗПЕЧНОСТІ ВОЛОСЬКОГО ГОРІХА
Анотація
Волоські горіхи у світі цінуються за поживні й лікувальні властивості, при цьому Україна має значні природні переваги серед інших держав для високоефективного вирощуван- ня та експорту волоського горіха. Сортова ідентифікація та оцінка безпечності відповідно до європейських вимог є перспективним напрямом досліджень. Мета статті – провести сор- тову ідентифікацію волоського горіха, що вирощується в Полтавській області, та оцінити відповідність європейським вимогам безпечності. Використано стандартні органолептичні, фізичні, хімічні й мікробіологічні методи. Проведено ідентифікацію сортів волоського горіха, що вирощується в Полтавській області та визначено відповідність вимогам європейського союзу за показниками якості та безпечності. Досліджувані волоські горіхи за сортової іденти- фікації зараховано до сортів із тонкою світлозабарвленою шкаралупою, середнього розміру, з досить високим виходом ядра, у середньому 45,6 %. У досліджуваних сортах волоського горіха вміст олії становив від 64,9 до 69,2 %, а середній вміст білків – 16,8 %. Дослідженнями встановлено середній вміст мінеральних речовин на рівні близько 2 %, афлатоксин В1 не було виявлено, а вміст токсичних елементів і пестицидів не перевищував установлені норми. Ідентифіковано сорти волоського горіха, що вирощуються та реалізуються в Полтавській області. Волоські горіхи місцевих сортів характеризуються високою якістю, органолептич- ними властивостями, відповідають параметрам безпечності й можуть бути рекомендовані для реалізації як товари українського походження, що експортуються до країн ЄС.
Посилання
2. Експорт плодів та горіхів до ЄС: перші кроки [Електронний ресурс] – Режим доступу: https://eu-ua.org/eksport-yes/horikhyyahody-plody (дата звернення: 23.09.2019). – Назва з екрана.
3. Регламент (ЄС) № 852/2004 від 29 квітня 2004 року [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://eur-lex.europa.eu /LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2004:139:0001:0054:en:PDF (дата звернення: 23.09.2019). – Назва з екрана.
4. Степанова В. С. Розробка технологій напоїв та соусної продукції на основі горіхоплідної та насіневої сировини : дис. ... канд. тех. наук : спец. 05.18.16 «Технологія харчової продукції» / В. С. Степанова ; Одеська національна академія харчових технологій – Одеса, 2017. – 179 с.
5. Щербатко Д. М. Сорта плодовых и орехоплодных культур, перспективные для производства и селекции : монография / Д. М. Щербатко. – Ленинград : ВИР, 1986. – 107 с.
6. Савчук Ю. Дослідження показників безпеки продукту з волоського горіха [Електронний ресурс] / Ю. Савчук, С. Усатюк. – Режим доступу: http://dspace.nuft.edu.ua/jspui/bitstream/123456789/22027/1/50.pdf (дата звернення: 23.09.2019). – Назва з екрана.
7. Берзегова А. А. Химический состав плодов ореха грецкого [Електронний ресурс] /А. А. Берзегова. – Режим доступу: https://cyberleninka.ru/article/n/ himicheskiy-sostavplodov-gretskogo-oreha/viewer (дата звернення: 23.09.2019). – Назва з екрана.
8. Продукти перероблення фруктів та овочів, консерви м’ясні та м’ясо-рослинні. Методи визначення вмісту жиру : ДСТУ 4941:2008. – [Чинний від 2009–01–01]. – Київ : Держспоживстандарт, 2009. – 26 с. – [Національний стандарт України].
9. Технохімічний контроль продукції рослинництва / Н. Т. Савчук, Г. І. Подпрятов, Л. Ф. Скалецька та ін. – Київ : Арістей, 2005. – 256 с.