Variety identification and safety analysis of walnut

  • G. Birta
  • Yu. Burgu
  • E. Goryachova
  • K. Kovalchuk
Keywords: walnut, identification, variety, safety

Abstract

Walnuts in the world are valued for their nutritional and medicinal properties, with Ukraine having significant natural advantages over other countries for the high-yielding and export of walnuts. Quality identification and safety assessment in accordance with European requirements is a promising area of research. The purpose of the article is to carry out varietal identification of walnuts grown in Poltava region and to assess compliance with European safety requirements. Standard organoleptic, physical, chemical and microbiological methods were used. Walnut varieties grown in Poltava region were identified and the European Union’s requirements for quality and safety were determined. The investigated walnuts, with varietal identification, are classified as varieties with thin, light-colored shell, of medium size, with a fairly high kernel yield, with an average kernel yield of 45,6 %. In the samples tested, the oil content ranged from 64,9 (Yarovsky variety) to 69,2 % (the Carpathian variety), and the average protein content was 16,8 %. Studies have established an average content of minerals for the studied varieties at the level of about 2 %, the presence of aflatoxin B1 was not detected, and the content of toxic elements and pesticides did not exceed the established standards. Walnut varieties grown and sold in Poltava region have been identified. Walnuts of native varieties are characterized by high quality, organoleptic properties, meet safety parameters and can be recommended for sale as products of Ukrainian origin exported to EU countries.

References

1. Донцова І. В. Горіх волоський – перспективна високоцінна продовольча та промислова сировина [Електронний ресурс] / І. В. Донцова, В. Т. Лебединець. – Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/j-pdf/vlteu_2017_18_19.pdf (дата звернення: 23.09.2019). – Назва з екрана.
2. Експорт плодів та горіхів до ЄС: перші кроки [Електронний ресурс] – Режим доступу: https://eu-ua.org/eksport-yes/horikhyyahody-plody (дата звернення: 23.09.2019). – Назва з екрана.
3. Регламент (ЄС) № 852/2004 від 29 квітня 2004 року [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://eur-lex.europa.eu /LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2004:139:0001:0054:en:PDF (дата звернення: 23.09.2019). – Назва з екрана.
4. Степанова В. С. Розробка технологій напоїв та соусної продукції на основі горіхоплідної та насіневої сировини : дис. ... канд. тех. наук : спец. 05.18.16 «Технологія харчової продукції» / В. С. Степанова ; Одеська національна академія харчових технологій – Одеса, 2017. – 179 с.
5. Щербатко Д. М. Сорта плодовых и орехоплодных культур, перспективные для производства и селекции : монография / Д. М. Щербатко. – Ленинград : ВИР, 1986. – 107 с.
6. Савчук Ю. Дослідження показників безпеки продукту з волоського горіха [Електронний ресурс] / Ю. Савчук, С. Усатюк. – Режим доступу: http://dspace.nuft.edu.ua/jspui/bitstream/123456789/22027/1/50.pdf (дата звернення: 23.09.2019). – Назва з екрана.
7. Берзегова А. А. Химический состав плодов ореха грецкого [Електронний ресурс] /А. А. Берзегова. – Режим доступу: https://cyberleninka.ru/article/n/ himicheskiy-sostavplodov-gretskogo-oreha/viewer (дата звернення: 23.09.2019). – Назва з екрана.
8. Продукти перероблення фруктів та овочів, консерви м’ясні та м’ясо-рослинні. Методи визначення вмісту жиру : ДСТУ 4941:2008. – [Чинний від 2009–01–01]. – Київ : Держспоживстандарт, 2009. – 26 с. – [Національний стандарт України].
9. Технохімічний контроль продукції рослинництва / Н. Т. Савчук, Г. І. Подпрятов, Л. Ф. Скалецька та ін. – Київ : Арістей, 2005. – 256 с.
Article views: 25
PDF Downloads: 11
Published
2021-08-02
How to Cite
Birta, G., Burgu, Y., Goryachova, E., & Kovalchuk, K. (2021). Variety identification and safety analysis of walnut. Science Bulletin of Poltava University of Economics and Trade. Series "Technical Sciences", 91(1), 81-86. https://doi.org/10.37734/2518-7171-2019-1-10

Most read articles by the same author(s)