МІКРОБІОЛОГІЧНІ КРИТЕРІЇ БЕЗПЕЧНОСТІ СОРТОВИХ ЯБЛУЧНИХ СОКІВ ПРИ ВИРОБНИЦТВІ
Анотація
Однією важливих тем при контролі безпеки харчових продуктів та напоїв є оцінка ризиків, тобто можливості погіршення здоров’я людини при їх вживанні. Проблема мікробіологічного забруднення харчових продуктів нині стоїть доволі гостро, особливо в умовах обов’язкового введення системи безпечності. Широко проводяться дослідження мікробіологічної безпечності окремих харчових продуктів, що експортуються, призначених для споживання на внутрішньому ринку, але в значній мірі дослідження вітчизняної сировини сокової продукції, в розрізі сортових особливостей сировини залишається відкритим. Мета роботи – дослідження було дослідження мікробіологічних критеріїв безпечності яблучних соків при виробництві в розрізі сортових особливостей сировини (яблук). Для визначення мікробіологічних критеріїв безпечності продукції використовуються стандартні методи. У статті описано критерії мікробіологічної безпечності для пастеризованих сортових яблучних соків. Визначено якість продукції за мікробіологічними показниками. Наведені результати оцінки відповідності національним та Європейським вимогам мікробіологічної безпечності для даного виду продукції.
Посилання
2. Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів : Закон України від 23 грудня 1997 року № 771/97-ВР. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/ show/771/97-%D0%B2%D1%80
3. Про затвердження Вимог до фруктових соків та деяких подібних продуктів : Проект Наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України від 1 січня 2019 року. URL: https://minagro.gov.ua/npa/proekt-nakazuministerstva-agrarnoi-politiki-ta-prodovolstva-ukraini-pro-zatverdzhennya-vimog-do-fruktovikh-sokiv-ta-deyakikhpodibnikh-produktiv
4. Про затвердження Вимог щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР) : Наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України від 01 жовтня 2012 року № 590. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/main/z1704-12
5. Хімічний та мікробіологічний аналіз харчової продукції / І.М. Кобаса, Л.М. Чебан, М.М. Воробець, Юкало В.Г., Кухтин М.Д. Чернівці : Чернівецький нац. ун-т, 2014. 196 с.
6. Наукове обґрунтування впровадження системи насср під час виробництва соків / Ткаченко А. С., Суткович Т.Ю., Горячова О.О., Сокіл А.А., Ковальчук Х.І. Науковий вісник ПУЕТ: серія Технічні науки. № 1(91). 2019. С. 87–98. URL: http://journal.puet.edu.ua/index.php/nvts/article/view/1607/1442