MICROBIOLOGICAL STANDARD SAFETY OF VARIETY APPLE JUICE IN PRODUCTION

  • G. BIRTA
  • O. GORYACHOVA
  • YU. BURHU
Keywords: apple juice, microbiological indicators, safety, variety, pasteurization

Abstract

One of the important topics in controlling the safety of food and beverages is risk assessment, ie the possibility of deterioration of human health when consumed. The problem of microbiological contamination of food is now quite acute, especially in the context of the mandatory introduction of a security system. Studies of the microbiological safety of certain exported food products intended for consumption in the domestic market are widely conducted, but to a large extent the study of domestic raw materials for juice products, in terms of varietal characteristics of raw materials remains open. The purpose of the study was to study the microbiological criteria for the safety of apple juice in the production in terms of varietal characteristics of raw materials (apples). Standard methods are used to determine microbiological criteria for product safety. The article describes the microbiological safety criteria for pasteurized apple juice. The quality of products according to microbiological indicators is determined. The results of assessment of compliance with national and European requirements for microbiological safety for this type of product are presented.

References

1. Соломон А.М., Казмірук Н.М., Тузова С.Д. Мікробіологія харчових виробництв : навчальний посібник для студентів напряму підготовки «Харчові технології». Вінниця : РВВ ВНАУ, 2020. 312 с.
2. Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів : Закон України від 23 грудня 1997 року № 771/97-ВР. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/ show/771/97-%D0%B2%D1%80
3. Про затвердження Вимог до фруктових соків та деяких подібних продуктів : Проект Наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України від 1 січня 2019 року. URL: https://minagro.gov.ua/npa/proekt-nakazuministerstva-agrarnoi-politiki-ta-prodovolstva-ukraini-pro-zatverdzhennya-vimog-do-fruktovikh-sokiv-ta-deyakikhpodibnikh-produktiv
4. Про затвердження Вимог щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР) : Наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України від 01 жовтня 2012 року № 590. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/main/z1704-12
5. Хімічний та мікробіологічний аналіз харчової продукції / І.М. Кобаса, Л.М. Чебан, М.М. Воробець, Юкало В.Г., Кухтин М.Д. Чернівці : Чернівецький нац. ун-т, 2014. 196 с.
6. Наукове обґрунтування впровадження системи насср під час виробництва соків / Ткаченко А. С., Суткович Т.Ю., Горячова О.О., Сокіл А.А., Ковальчук Х.І. Науковий вісник ПУЕТ: серія Технічні науки. № 1(91). 2019. С. 87–98. URL: http://journal.puet.edu.ua/index.php/nvts/article/view/1607/1442
Article views: 194
PDF Downloads: 127
Published
2022-09-01
How to Cite
BIRTA, G., GORYACHOVA, O., & BURHU, Y. (2022). MICROBIOLOGICAL STANDARD SAFETY OF VARIETY APPLE JUICE IN PRODUCTION. Science Bulletin of Poltava University of Economics and Trade. Series "Technical Sciences", (1), 75-78. https://doi.org/10.37734/2518-7171-2022-1-12
Section
QUALITY AND SAFETY OF INDUSTRIAL PRODUCTS, STANDARDIZATION, METROLOGY, CERTIFICA