QUALITY INDICATORS OF PIG MEAT OF DIFFERENT GENOTYPES
Abstract
Feeding and meat production of animals is determined by their genotype and external environment. Under the influence of hereditary qualities and environmental conditions, the development of animals proceeds unevenly. It largely depends on the intensity of metabolism in the body. A clear regularity can be observed in the influence of genetic and paratypic factors on certain economically beneficial traits, which is expressed as follows: the greater the influence of paratypic factors, the higher the level of interaction between the genotype and the environment. The aim of the work was a comparative study of quality indicators of pig meat from different areas of productivity. The results of studies of histological indicators of the longest back muscle of pigs of different productivity indicate the fundamental similarity of their structure. The differences come down to a different ratio between the connective tissue component of the muscle, adipose tissue and muscle fibers. The results of studies on the quality indicators of pig meat of different breeds allow us to state that the quality of pork depends on a number of factors. Meatiness and quality of pork are breed, hereditarily determined traits that can be improved by breeding methods.
References
2. Модель оптимізації виробництва якісної свинини в сучасних умовах товарного свинарства / І. Б. Баньковська, В. М. Волощук, Л. І. Подобєд, С. Ю. Смислов. Науковий вісник Національного університету біоресурсів і природокористування України. Серія: Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва. 2016. Вип. 250. С. 114-124
3. Бірта Г. О. Морфологічний склад туш помісних свиней. Вiсник Полтавської державної аграрної академії. 2011. № 4. С. 72-74.
4. Бордун О. М. Відгодівельні та м'ясні ознаки свиней різних генотипів при їх чистопородному розведенні та схрещуванні. Вісник Сумського національного університету: Тваринництво. 2007. № 3. С. 7–9.
5. Ващенко О.В. Ефективність використання свиней зарубіжної селекції у схрещуванні з вітчизняними породами і типами. автореф. дис. канд. с.-г. наук: 06.02.01 – розведення та селекція тварин. с. Чубинське, Київської обл, 2021. 22 с.
6. Новгородська Н.В. Технологічні особливості свинини з вадами PSE и DFD. Науковий вісник ЛНУВМБТ імені С.З. Ґжицького. 2016, т 18, № 2 (67) С. 143-145.
7. Онищенко А. Фізико-хімічний склад м'яса у свиней різних генотипів. Тваринництво України. 2006. № 7. С. 17–19.
8. Панкєєв С.П., Ушаков М.О. Продуктивні ознаки свиней зарубіжних генотипів в умовах свинарського підприємства ТОВ «АФ «Воронцовське». Таврійський науковий вісник. 2019. № 109. Том 2. С. 89-95.
9. Heyer A. Performance, carcass and meat quality in pigs еnfluence of rearing system, breed and feeding: doctoral thesis. Swedish University of Agricultural Sciences, Uppsala. 2004. 54 p.
10. Морфологічний склад та м’ясо-сальні якості туш свиней / Г. О. Бірта, Ю. Г. Бургу, Л. В. Флока, Є. В. Хмельницька, З. П. Рачинська. Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія : Тваринництво. 2020. Вип. 4. С. 27-32.