СУЧАСНІ ПІДХОДИ ДО ПРОЕКТУВАННЯ ПІДПРИЄМСТВ ХАРЧУВАННЯ В УКРАЇНІ

  • О. М. ГОРОБЕЦЬ
  • Ю. Г. НАКОНЕЧНА
  • О. В. ВОЛОДЬКО
  • Н. Ю. МОЛЧАНОВА Полтавський університет економіки і торгівлі
  • Ю. В. ЛЕВЧЕНКО Полтавський державний аграрний університет
Ключові слова: заклади ресторанного господарства, зонування, інтер'єр, екстер'єр, напої, десерти, інноваційні підходи

Анотація

Дослідження присвячені інноваційним підходам розвитку закладів ресторанного господарства є перспективним напрямком функціонування закладів, що сприяє підвищенню їх іміджевого статусу зокрема та соціально-економічному розвитку країни. У статті досліджено поточний стан і перспективи розвитку ресторанного бізнесу в Україні на початку XXI століття. Ресторанна індустрія відіграє важливу роль у соціально-економічному розвитку країни, стаючи важливим елементом національних і глобальних господарських зв’язків. Оцінюються основні фактори, що впливають на ресторанний бізнес, зокрема економічні та політичні виклики, такі як війна, що знизила туристичні потоки та пошкодила інфраструктуру на окремих територіях. Однак внутрішня міграція і розвиток внутрішнього туризму в менш постраждалих регіонах стимулюють попит на ресторанні послуги. Проаналізовано тенденції до використання рослинної сировини в приготуванні страв, зокрема впровадження кольорового тіста на основі шпинату, що не лише покращує естетику, а й підвищує харчову цінність виробів. Окрім того розширення виробничої програми підприємств ресторанного господарства за рахунок впровадження інноваційних технологій дозволяє виділити заклад на фоні конкурентів та збільшити кількість відвідувачів, які орієнтуються на споживання якісних продуктів з високою біологічною цінністю. В статті зосереджено увагу на ключових аспектах проектування сучасних закладів ресторанного господарства, таких як ергономічність, екологічність, естетичність і відповідність санітарним нормам. Особлива увага приділена концепції відкритих кухонь, які додають закладу елементи шоу та підвищують довіру клієнтів. Актуальний є аспект планування закладу за допомогою спеціальних графічних редакторів, що дає змогу на етапі планування вирішити питання раціонального компонування приміщень. Розглянуто інноваційні технології, зокрема використання індукційних плит, конвеєрних печей для піци, що підвищують ефективність закладу.

Посилання

1. Andrieieva, S., & Hrynchenko, O. (2022). Suchasni formaty zakladiv restorannoho hospodarstva [Modern formats of restaurant business establishments]. Scientific Collection «InterConf». No. 124. S. 166–172 [in Ukrainian].
2. Balatska, N. Yu. (2020). Restorannyi biznes v umovakh pandemii koronavirusu: problemy ta napriamy transformatsii modelei rozvytku [Restaurant business in the context of the coronavirus pandemic: problems and directions of transformation of development models]. Ekonomika ta upravlinnia pidpryiemstvamy. No 42. S. 117–122. DOI: https://doi.org/10.32843/infrastruct42-20. [in Ukrainian].
3. Orhanizatsiia obsluhovuvannia zoseredzhenykh kontynhentiv spozhyvachiv u ZRH [Organization of service for concentrated contingents of consumers in the RRG]. Retrieved from https://sites.google.com/site/restoranne3g. [in Ukrainian].
4. Arkhipov, V.V., Ivannikova, T.V., & Arkhipova, A.V. (2007). Restoranna sprava: asortyment, tekhnolohiia i upravlinnia yakistiu produktsii v suchasnomu restorani [Restaurant business: assortment, technology and product quality management in a modern restaurant]: Navchalnyi posibnyk – K.: Firma «INKOS», Tsenter navchalnoi literatury. [in Ukrainian].
5. Peresichnyi, M.I. (2008). Tekhnolohiia produktiv kharchuvannia funktsionalnoho pryznachennia: monohrafiia [Technology of food products for functional purposes: monograph]. K. : Kyiv. nad. torh.-ekon un-t. [in Ukrainian].
6. Piatnytska, H. T., & Naidiuk, V. S. (2017). Suchasni trendy rozvytku restorannoho hospodarstva v Ukraini [Modern trends in the development of restaurant business in Ukraine]. Ekonomika ta derzhava. [in Ukrainian].
7. Batchenko, L. (2020). Formuvannia mekhanizmu finansovoi stiikosti pidpryiemstv sfery hostynnosti: orhanizatsiino-ekonomichnyi analiz [Formation of the mechanism of financial stability of hospitality enterprises: organizational and economic analysis]. Pidpryiemnytstvo i torhivlia. [in Ukrainian].
8. Kompozytsiia inhrediientiv dlia pryhotuvannia bulochky dlia hamburheru zi shpynatom [Composition of ingredients for making a hamburger bun with spinach]: pat. 132290 Ukraina. № u 2018 07985 ; zaiavl. 18.07.2018 ; opubl. 25.02.2019, Biul. № 4. 6 s. [in Ukrainian].
9. George Omura with Brian Benton. (2021). Mastering AutoCAD 2016 and AutoCAD LT 2016. Published simultaneously in Canada. 1046 r. Retrieved from https://www.amazon.com/Mastering-AutoCAD-2016-LT-Autodesk/dp/1119044839
10. Riabenka, M. (2021) Perspektyvy rozvytku novykh formativ zakladiv restorannoho hospodarstva [Prospects for the development of new formats of restaurant business establishments]. Ekonomika ta suspilstvo. No 24.
11. Trendy 2022. Ukrainski realii: Oleksandr Yourz [Trends 2022. Ukrainian realities: Oleksandr Yurz]. Retrieved from: https://www.restorator.ua/post/trendy-2022-ukrainski-realii-oleksandr-yourz-1. [in Ukrainian].
12. Hendrikx B.& Lagendijk A. (2022) Slow Food as one in many a semiotic network approach to the geographical development of a social movement. Environment and Planning E: Nature and Space.
13. Suchasni metody upravlinnia personalom na pidpryiemstvakh hotelnoho hospodarstva [Modern methods of personnel management in the hotel industry]. Retrieved from http://tourlib.net/statti_ukr/bulgakova.htm [in Ukrainian].
Переглядів статті: 24
Завантажень PDF: 7
Опубліковано
2025-02-07
Як цитувати
ГОРОБЕЦЬ, О. М., НАКОНЕЧНА, Ю. Г., ВОЛОДЬКО, О. В., МОЛЧАНОВА, Н. Ю., & ЛЕВЧЕНКО, Ю. В. (2025). СУЧАСНІ ПІДХОДИ ДО ПРОЕКТУВАННЯ ПІДПРИЄМСТВ ХАРЧУВАННЯ В УКРАЇНІ. Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі. Серія «Технічні науки», (3), 10-15. https://doi.org/10.37734/2518-7171-2024-3-2

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають

1 2 > >>