RESEARCH OF ASSORTMENT AND QUALITY AND SAFETY INDICATORS OF CEREALS
Abstract
The cereal market in Ukraine is quite diverse and is represented by both traditional and organic products. The largest producers of cereals in Ukraine are: “Cereal Planet Ukraine”, “Terra”, “HD-groups”, “GalaFoods”, “One hundred poods”, “Khutorok”. Analysis of the labeling of wheat groats Poltavska No. 2 TM “Gadyachanka” gives reason to believe that the manufacturer should pay attention to the labelling of allergens, as required by law and indicate the gluten content on the label. Groats of TM “Gadyachanka” correspond to regulatory documents on indicators of quality and safety. In wheat groats Poltavska No. 2 humidity is 8.8%, copper content – 0.12 mg/kg. Humidity of shelled peas is 5.4%, copper content – 0.24 mg/kg. Humidity of barley pearl barley is 6.4%, copper content – 0.2 mg/kg. Metal-magnetic impurities and pests were not detected in any sample of cereals. The amount of pesticides in all samples is lower than the sensitivity of the device. Further research is planned to be devoted to the scientific aspects of the implementation of the food safety management system based on the principles of HACCP in the production of cereals.
References
2. Лавринчук О.В. Перспективи розвитку ринку зерна України. Облік і фінанси АПК : освітній портал. 2011. № 3. С. 144–152.
3. Пенькова О. Тенденції та перспективи розвитку ринку круп’яних виробів в України / О. Пенькова, А. Харенко, Ю. Цимбалюк. Науковий вісник Мукачівського державного університету. 2020. № 1, С. 38–44.
4. Аналіз ринку круп України 2020. URL: https://pro-consulting.ua/ua/issledovanie-rynka/analiz-rynka-krupukrainy- 2020-god (дата звернення: 10.01.2022).
5. Калашник О.В. Якість крупи гречаної, імпортованої в України / О.В. Калашник, С.Е. Мороз, О.В. Бараболя та ін. Вісник Полтавської державної аграрної академії, 2019. (2), C. 28–38. URL: https://doi.org/10.31210/ visnyk2019.02.03.
6. Виробникам круп в Україні варто переорієнтовуватися на експорт. URL: https://agravery.com/uk/posts/show/ virobnikam-krup-v-ukraini-varto-pereorientovuvatisa-na-eksport-eksperti (дата звернення: 10.01.2022).
7. Averchev. O. Analysis of economic aspects of buckwheat, panicum and rice growing and production in central and Eastern Europe and Ukraine / O. Averchev, H. Fesenko. Baltic Journal of Economic Studies. 2019. Vol. 5, No. 5. Р. 213–221.
8. Gwirtz J.A. Processing maize flour and corn meal food products / Gwirtz J.A., Garcia Casal M.N. Annals of the New York Academy of Sciences. 2014. Vol. 1312, No. 1. P. 66–75.
9. Suri D. Effects of Different Processing Methods on the Micronutrient and Phytochemical Contents of Maize / D. Suri, J., Tanumihardjo. From A to Z. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety. 2016. Vol. 15, No. 5. P. 912–926. URL: https://doi.org/10.1111/1541.
10. Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів : Закон України від 06.12.2018 № 2639-VIII. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2639-19#Text (дата звернення: 10.01.2022).
11. Willer H. & Lernoud J. The World of Organic Agriculture. Statistics and Emerging trends. FiBL&IFOAM – Organic International. Germany: Medienhaus Plump. 2018.