IMPLEMENTATION OF THE HACCP SYSTEM IN THE PRODUCTION OF KVASS

  • A. TKACHENKO
  • N. MOLCHANOVA
Keywords: kvass, HACCP system, dangerous factors, product description, production block diagram, validation, verification, safety indicators

Abstract

The purpose of the article is the scientific justification of the implementation of the HACCP system in the production of kvass. In order to achieve the set goal, kvass was described, a technological block diagram of production was developed, dangerous factors were analyzed and a HACCP plan was developed, and the planned HACCP was also verified through microbiological studies. To conduct the experiment, the decision tree method is used, as well as microbiological methods of microbiological research of aerobic and facultatively anaerobic microorganisms, bacteria of the Escherichia coli group. The product description states: name, regulatory document, organoleptic, physicochemical and safety indicators, packaging, terms and conditions of storage, expected group of consumers. The block diagram of kvass production consists of the following stages: water preparation; preparation of sugar syrup; preparation of fermented wort; preparation of yeast; fermentation; blending, cooling; carbon dioxide saturation; preparation of containers; pouring; storage of finished products. As a result of the study, it was established that the most significant dangerous factors can occur at the stage of bottling products into kegs, namely the reproduction of MAFAM and BECG. It is this stage of the technological cycle that is chosen as the covered control point. Other dangerous factors (physical, chemical, biological) can be prevented by implementing and validating prerequisite programs. According to the conducted microbiological studies, kvass meets the indicators of regulatory documents. Thus, the development of a HACCP plan in accordance with 12 consecutive steps and a detailed analysis of dangerous fashion factors leads to the production of safe products and minimizes the recall procedures of finished products.

References

1. Бараловська О. В. Формування та оцінювання якості нового виду збагаченого квасу / О. В. Бараловська, Н. В. Попова // Оздоровчі харчові продукти та дієтичні добавки: технології, якість та безпека : матеріали Міжнародної науково-практичної конференції, 12-13 травня 2016 р. – К. : НУХТ, 2016. – С. 118-120.
2. Стеценко Н. О. Удосконалення способу виробництва квасу з антиоксидантними властивостями / Н. О. Стеценко, Гладишева О. О. // Scientific journal «ΛΌГOΣ. The art of scientific mind». – 2019. – № 4. – с. 140-142.
3. Зенкін А. С. Оцінка якості і безпечності слабоалкогольних и безалкогольних напоїв вітчизняного виробництва / А. С. Зенкін, С. В. Салата // Вісник Хмельницького національного університету. Серія: Технічні науки. – 2019. – № 6. – С. 222–226
4. Dulka O. The use of natural minerals and activated carbon in technology of water treatment during bread kvass manufacturing / O. Dulka, V. Prybylskiy, A. Kutz, O. Kovalenko // FOOD TECHNOLOGY. – 2018. – V.1 – p. 233-241.
5. Tokuno S. Granular Activated Carbon Filtration and Nitrification // Water Utilities Laboratory for the City of Corpus Christi Texas. – 2000. – № 12. – P. 1–52.
6. Gambuś H., Mickowska B., Bartoń H., at al. Health benefits of kvass manufactured from rye wholemeal bread Journal of Microbiology Biotechnology and Food Sciences. – 2019. – p. 34.
7. Lidums I. Nutritional value vitamins, sugars and aroma volatiles in naturally fermented and dry kvass Proc. of the 11th Baltic Conf. on Food Science and Technology / I. Lidums, D. Karklina, A. Kirse, A. Sabovics // FOODBALT (Jelgava: Latvia University of Agriculture). – 2017. – p 61.
8. Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським Співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони [Електронний ресурс] – Доступний з: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/984_011#Text
9. Про основні принципи та вимоги до безпечності харчових продуктів : Закон України від 23.12.97 р. № 771/97-ВР [Електронний ресурс] – Доступний з: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/771/97-%D0%B2%D1%80#Text.
10. Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин : Закон України від 18.05.17 р. № 2042-VIII [Електронний ресурс] – Доступний з: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2042-19#Text
11. Впровадження системи НАССР для операторів ринку харчових продуктів : практичний посібник / А. С. Ткаченко, Ю. О. Басова, О. О. Горячова та ін. ; за загальною редакцією А. С. Ткаченко. – Полтава : ПУЕТ, 2020. – 137 с
12. Tkachenko A. / Developing organic cookies with improved consumer properties using safety management approaches Tkachenko, A., Guba, L., Basova, Y., Goryachova, E., & Syrokhman, I. // Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 2021. – (11 (110), 41–49. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2021.230123
Article views: 42
PDF Downloads: 32
Published
2023-12-20
How to Cite
TKACHENKO, A., & MOLCHANOVA, N. (2023). IMPLEMENTATION OF THE HACCP SYSTEM IN THE PRODUCTION OF KVASS. Science Bulletin of Poltava University of Economics and Trade. Series "Technical Sciences", (3), 28-33. https://doi.org/10.37734/2518-7171-2023-3-4
Section
THEORY AND PRACTICE OF COMMODITY RESEARCH OF FOOD PRODUCTS

Most read articles by the same author(s)