ОЦІНКА ЯКОСТІ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ МЕТОДАМИ PETRIFILM
Анотація
Якість продукції залежить від сировини, умов виробництва, умов зберігання (паковання, температура повітря, освітлення), гігієни персоналу, умов транспортування тощо. Важливо дотримуватись вимог і правил виробничого контролю щодо використання сучасних методів, які дають змогу за- вчасно виявити мікробіологічні ризики та запобігти контамінації харчових продуктів мікроорганізмами. Сучасні засоби виявлення індикаторних мікроорганізмів у виробництві харчових продуктів дають змогу своєчасно організувати санітарні заходи і тим самим забезпечити якість харчових продуктів за мікробіологічними показниками. Під час моніторингу використовуються Petrifilm, що оптимізують мікробіологічні дослідження харчових продуктів; Зокрема, використання Petrifilm дозволяє скоротити витрати часу та ресурсів на мікробіологічні дослідження. Проведено аналіз основних сучасних харчових середовищ, які використовуються для транспортування, культивування, виділення, ідентифікації та розділення харчових мікроорганізмів. Аналіз м’ясних харчових продуктів проводили з використанням тест-планшетів, призначених для кількісного виявлення різних груп мікроорганізмів. Переконливий аналіз та оцінка якості та стабільності властивостей Petrifilm безсумнівно забезпечують достовірність та обґрунтованість результатів мікробіологічних досліджень м’ясних харчових продуктів та виробничих поверхонь.
Посилання
2. Castro, M., Soares, K., Ribeiro, C., & Esteves, A. (2024). Evaluation of the Effects of Food Safety Training on the Microbiological Load Present in Equipment, Surfaces, Utensils, and Food Manipulator’s Hands in Restaurants. Microorganisms 12, no. 4, 825. https://doi.org/10.3390/microorganisms12040825
3. Hartantyo SHP, Selvaraj R, Ho J, Oh JQ, Er JC, Li A, Aung KT. (2023).Food Safety Controls during Bulk Food Preparation–An Observational Analysis. Foods. 12(12), 2376. https://doi.org/10.3390/foods12122376
4. Jasson, V., Jacxsens, L., Luning, P., Rajkovic, A., & Uyttendaele, M. (2010). Alternative microbial methods: An overview and selection criteria. Food microbiology, 27(6), 710–730. https://doi.org/10.1016/j.fm.2010.04.008
5. Joosten, H., Marugg, J., Stephan, R., Klijn, A., Jackson, T., & Iversen, C. (2008). A rapid and reliable alternative to ISO 21528-1:2004 for detection of Enterobacteriaceae. International journal of food microbiology, 125(3), 344–346. https://doi.org/10.1016/j.ijfoodmicro.2008.04.003
6. Mainardi, P. H., & Bidoia, E. D. (2024). Food safety management: preventive strategies and control of pathogenic microorganisms in food. European Journal of Biological Research, 14(1), 13–32. https://doi.org/10.5281/zenodo.10724672
7. Shintani, H. (2014). Methods of rapid microbiological assay and their application to pharmaceutical and medical device fabrication. Biochem Physiol. 3(4), 1–7.
8. Harkavenko, T.O. (2012). Porivnialna kharakterystyka khromohennykh seredovyshch odnoetapnoho vydilennia ta priamoi identyfikatsii Bakterii hrupy kyshkovoi palychky [Comparative characteristics of chromogenic media for one-step isolation and direct identification of Escherichia coli bacteria]. Veterynarna medytsyna Ukrainy.1 (191), 31–33 [in Ukranian].
9. Kuzmynskyi S.M. (2006). Problemni pytannia mikrobiolohichnoho kontroliu kharchovykh produktiv [Problematic issues of microbiological control of food products]. Problemy kharchuvannia. Retrieved from http://www.medved.kiev.ua/arh_nutr/art_2006/n06_1_6.htm [in Ukranian].
10. Panasiuk, I., Danylenko, S., Potemska, O., & Zakrevska, V. (2016). Analiz mikrobiolohichnykh metodiv doslidzhennia mikrobioty miasa [Analysis of microbiological methods for studying the microbiota of meat]. Prodovolchi resursy. 4 (06), 131–139 [in Ukranian].
11. Saveleva, E.E., Bulhakova, N.A., Lapkyna, E.Z., Barankyna,T.A., & Sukmanov, V.A. (2020). Antymikrobna aktyvnist vodnykh vytiazhok roslyn rodu potentilla L [Antimicrobial activity of aqueous extracts of plants of the genus Potentilla L]. Medyko-farmatsevtycheskyi zhurnal «Puls», 22 (6), 99–105 [in Ukranian].
12. Flaumenbaum, B. L., Bezusov, A. T., Storozhuk, V. M., & Khomych, H. P. (2006). Fizyko-khimichni i biolohichni osnovy konservnoho vyrobnytstva [Physical, chemical and biological bases of canning production] [in Ukranian].