ПРАКТИКИ ЗДОРОВОГО ХАРЧУВАННЯ: ЄВРОПЕЙСЬКИЙ ДОСВІД

  • Н. Г. БОСЕЦЬКА
  • Т. В. БРОВЕНКО
  • В. В. ПЕРЕПЕЛИЦЯ
Ключові слова: здорове харчування, піраміди здорового харчування, збалансованість

Анотація

У статті обґрунтовано доцільність вивчення європейського досвіду вирішення сучасних завдань здорового харчування. Проаналізовано стратегії здорового харчування в європейських країнах: Фінляндії, Швейцарії, Іспанії, Німеччини. Визначено, що кожна з країн має принципи та особливий досвід. Графічну форму обрано для демонстрації рекомендації щодо здорового харчування для усіх верств населення. Моніторингом харчування населення країн Європи виокремлено типові для європейських країн індивідуальні особливості, що в свою чергу сформувало особливі піраміди харчування. Надано базові елементи трирівневої харчової піраміди ВООЗ та застосовано рекомендації щодо зниження споживання жирів, вільних цукрів, що містяться в раціонах харчування. Проаналізовано досвід європейських ресторанів, які позиціонують себе в сегменті здорового харчування за розробленими загальними та спеціальними критеріями. Встановлено, що під здоровим харчуванням європейськими закладами здебільшого розуміється вегетаріанство, веганство.

Посилання

1. Brunner L. Is the food pyramid still fit for purpose? URL: https://www.helsana.ch/en/nutrition/balanced-nutrition/foodpyramid.html
2. Dreidimensionale DGE-Lebensmittelpyramide. URL: https://www.dge.de/ernaehrungspraxis/vollwertigeernaehrung/lebensmittelpyramide/
3. Froböse I. Gesunde Ernährung – Was heißt das im Klartext? Stiftung Gesundheitswissen. 2019. URL: https://www.stiftung-gesundheitswissen.de/gesundes-leben/ernaehrunglebensweise/gesunde-ernaehrung-was-heisst-das-imklartext
4. Healthy diet. URL: https://www.who.int/news-room/fact-sheets /detail/healthy-diet
5. Банковська Н. В. Гігієнічна оцінка стану фактичного харчування дорослого населення України та наукове обґрунтування шляхів його оптимізації : автореф. дис. … канд. мед. наук : 14.02.01. Київ, 2008. 24 c.
6. Гуліч М.П. Раціональне харчування та здоровий спосіб життя – основні чинники збереження здоров’я населення. Проблемы старения и долголетия. 2011. Т.20. № 2. С. 128–132.
7. Перепелиця В. Бровенко Т.В. Тренди здорового харчування в Європі. Підприємництво у сфері послуг: реалії сьогодення і перспективи : матер. ІІ Всеукр. інтернет-конф. м. Черкаси, 15 лист. 2019 р. м. Черкаси, 2019. С. 26–29.
8. Пересічний М.І., Карпенко П.О., Пересічна С.М. Концепція організації харчування студентів. Проблемы старения и долголетия. 2011. Т.20. № 2. С. 177–188.
9. Цимбаліста Н.В. Стан фактичного харчування населення та аліментарно обумовлена захворюваність. Проблеми харчування. 2008. № 1–2. С. 32–35.
Переглядів статті: 214
Завантажень PDF: 132
Опубліковано
2022-09-01
Як цитувати
БОСЕЦЬКА, Н. Г., БРОВЕНКО, Т. В., & ПЕРЕПЕЛИЦЯ, В. В. (2022). ПРАКТИКИ ЗДОРОВОГО ХАРЧУВАННЯ: ЄВРОПЕЙСЬКИЙ ДОСВІД. Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі. Серія «Технічні науки», (1), 12-17. https://doi.org/10.37734/2518-7171-2022-1-2