HEALTHY EATING PRACTICES: THE EUROPEAN EXPERIENCE

  • N. BOSETSKA
  • T. BROVENKO
  • V. PEREPELITSYA
Keywords: healthy food, pyramids of healthy food, balance

Abstract

The article substantiates the expediency of studying European experience in solving modern problems of healthy nutrition. Healthy nutrition strategies in European countries: Finland, Switzerland, Spain, Germany were analyzed. It was determined that each of the countries has principles and special experience. The graphic form was chosen to demonstrate healthy eating recommendations for all segments of the population. Nutrition monitoring of the population of European countries identified individual characteristics typical for European countries, which in turn formed special food pyramids. The basic elements of the WHO three-level food pyramid are provided and recommendations for reducing the consumption of fats and free sugars in the diet are applied. The experience of European restaurants, which position themselves in the segment of healthy food according to the developed general and special criteria, is analyzed. It has been established that vegetarianism and veganism are mostly understood by European institutions as healthy food.

References

1. Brunner L. Is the food pyramid still fit for purpose? URL: https://www.helsana.ch/en/nutrition/balanced-nutrition/foodpyramid.html
2. Dreidimensionale DGE-Lebensmittelpyramide. URL: https://www.dge.de/ernaehrungspraxis/vollwertigeernaehrung/lebensmittelpyramide/
3. Froböse I. Gesunde Ernährung – Was heißt das im Klartext? Stiftung Gesundheitswissen. 2019. URL: https://www.stiftung-gesundheitswissen.de/gesundes-leben/ernaehrunglebensweise/gesunde-ernaehrung-was-heisst-das-imklartext
4. Healthy diet. URL: https://www.who.int/news-room/fact-sheets /detail/healthy-diet
5. Банковська Н. В. Гігієнічна оцінка стану фактичного харчування дорослого населення України та наукове обґрунтування шляхів його оптимізації : автореф. дис. … канд. мед. наук : 14.02.01. Київ, 2008. 24 c.
6. Гуліч М.П. Раціональне харчування та здоровий спосіб життя – основні чинники збереження здоров’я населення. Проблемы старения и долголетия. 2011. Т.20. № 2. С. 128–132.
7. Перепелиця В. Бровенко Т.В. Тренди здорового харчування в Європі. Підприємництво у сфері послуг: реалії сьогодення і перспективи : матер. ІІ Всеукр. інтернет-конф. м. Черкаси, 15 лист. 2019 р. м. Черкаси, 2019. С. 26–29.
8. Пересічний М.І., Карпенко П.О., Пересічна С.М. Концепція організації харчування студентів. Проблемы старения и долголетия. 2011. Т.20. № 2. С. 177–188.
9. Цимбаліста Н.В. Стан фактичного харчування населення та аліментарно обумовлена захворюваність. Проблеми харчування. 2008. № 1–2. С. 32–35.
Article views: 220
PDF Downloads: 135
Published
2022-09-01
How to Cite
BOSETSKA, N., BROVENKO, T., & PEREPELITSYA, V. (2022). HEALTHY EATING PRACTICES: THE EUROPEAN EXPERIENCE. Science Bulletin of Poltava University of Economics and Trade. Series "Technical Sciences", (1), 12-17. https://doi.org/10.37734/2518-7171-2022-1-2