ТЕХНОЛОГІЧНІ ВЛАСТИВОСТІ ЗЕРНА ПШЕНИЦІ М'ЯКОЇ ОЗИМОЇ ЗАЛЕЖНО ВІД СОРТУ
Анотація
Мета досліджень – оцінювання якості зерна разків пшениці в умовах Правобережного Лісостепу України. Досліджували технологічні властивості зерна пшениці м'якої озимої сортів української селекції: Дарунок Поділля (контроль) і Аліот, а також європейські сорти: Скаген, Нордіка, Авеню, що є відповідно німецького, чеського і французького походження. Встановлено, що зерно має стандартні показники свіжості й якості. Це дозволяє використовувати його не лише у цілях фуражних, а й в інших галузях перероблення, у т. ч. для виготовлення круп і борошна. Зерно сорту Дарунок Поділля віднесено до третього класу пшениць. На зниження класності вплинула склоподібність зерна (35,9%), а також величина об’ємної маси (759 г/л), що відповідали нормам другого класу зерна пшениці м’якої. Зерно сорту Аліот за показником натури (737 г/л) та склоподібності (лише 32,7%), визначено пшеницею третього класу. Натомість пшеницю сорту Нордіка ідентифіковано третьокласним зерном за рахунок склоподібності – 39,2%. Лідер за натурною масою (804 г/л) і величиною склоподібності (58,4%) серед варіантів досліду французький сорт пшениці Авеню визначений також лише третім класом за величиною числа падання (209 с). А найкращий за рядом показників зразок пшениці – сорт Скаген, що вирізняється високими значеннями числа падання (284 с), склоподібності (42,4%) та за об’ємною масою (731 г/л) віднесений лише до третього класу. На зниження натури зерна пшениці сортів Скаген і Аліот могла вплинути засміченість його, де переважаючою домішкою визначено більш легку сміттєву фракцію. З метою підвищення класності зерна сорту німецької селекції Скаген і українського сорту Аліот, рекомендуємо провести додаткове його очищення від органічної сміттєвої домішки. Зерно сортів Дарунок Поділля, Аліот, Авеню, Нордіка і Скаген може бути використаним для виробництва борошна. Високо склоподібне зерно французького сорту пшениці Авеню рекомендуємо використовувати на круп’яні цілі.
Посилання
Naukovi pratsi Instytutu bioenerhetychnykh kultur i tsukrovykh buriakiv – Scientific papers of Institute of Bioenergy Crops and Sugar Bee, 29, 144–151. doi: https://doi.org/10.47414/np.29.2021.244457 [in Ukrainian].
2. Zhemela, H.P., Shakalii, S.M. (2012). Vplyv poperednykiv na vrozhainist ta yakist zerna pshenytsi miakoi ozymoi [The influence of predecessors on the yield and grain quality of soft winter wheat]. Visnyk Poltavskoi derzhavnoi ahrarnoi akademii – Scientific Progress & Innovations, 3, 20–22 [in Ukrainian].
3. Liubych, V.V., Zheliezna, V. V., Kostetska, K. V. (2021). Porivnialna kharakterystyka tekhnolohichnykh vlastyvostei zerna 4-vydovoho trytykale [Comparative characteristics of technological properties of grain of 4 types of triticale]. Visnyk Umanskoho natsionalnoho universytetu sadivnytstva – Bulletin of Uman National University of Horticulture, 2, 63–68. doi: https://doi.org/10.31395/2310-0478-2021-2-63-51 [in Ukrainian].
4. Osokina, N.M., Kostetska, K.V. (2015). Tekhnolohichna otsinka zerna pshenytsi ta trytykale dlia krupianoho vyrobnytstva [Technological assessment of wheat and triticale grain for cereal production]. Visnyk Umanskoho natsionalnoho universytetu sadivnytstva – Bulletin of Uman National University of Horticulture, 2, 28–33 [in Ukrainian].
5. Osokina, N.M., Kostetska, K.V. (2016). Tekhnolohichna otsinka zerna sortiv yachmeniu, pshenytsi ta trytykale dlia krupianoho vyrobnytstva [Technological assessment of grain varieties of barley, wheat and triticale for cereal production]. Zbirnyk naukovykh prats Umanskoho natsionalnoho universytetu sadivnytstva – Collected Works of Uman National University of Horticulture, 88, 111–125 [in Ukrainian].
6. Sydorenko A.V., Snhyr V.P., Minenko O.V. (2011). Ekolohichnyi faktor i yakist zerna pshenytsi ozymoi [Environmental factor and grain quality of winter wheat]. Visnyk Poltavskoi derzhavnoi ahrarnoi akademii – Scientific Progress & Innovations, 2, 45–47 [in Ukrainian].
7. Khalukha, V.S., Ulych, L.I., Ulych, O. L. (2013). Vplyv ekolohichnoho chynnyka na realizatsiiu selektsiinoho potentsialu novykh sortiv pshenytsi ozymoi miakoi [The influence of the environmental factor on the realization of the breeding potential of new varieties of soft winter wheat]. Ahrobiolohiia – Agrobiology, 11 (104), 44-49 [in Ukrainian].
8. Riabovol, Ya., Riabovol, L. (2018). Otsinka yakosti zerna selektsiinykh zrazkiv pshenytsi miakoi ozymoi [Assessment of grain quality of breeding samples of soft winter wheat]. Visnyk Lvivskoho natsionalnoho ahrarnoho universytetu. Ser. Ahronomiia – Bulletin of Lviv National Agrarian University. Series Agronomy, 22(1), 194–200 [in Ukrainian].
9. Hlupak, Z. I., Radchenko, M. V. (2014). Analiz yakosti pshenytsi miakoi ozymoi v umovakh NNVK Sumskoho NAU [Analysis of the quality of soft winter wheat in the conditions of NNVK of Sumy National University]. Visnyk Sumskoho natsionalnoho ahrarnoho universytetu. – Bulletin of Sumy National Agrarian University, 2, 28–33 [in Ukrainian].
10. Seeds of agricultural crops. Varietal and sowing qualities. (1994). [Specifications]. (DSTU 224-93). Kyiv, Derzhpozhyvstandart Ukraine [in Ukrainian].
11. Seeds of agricultural crops. Methods of determining quality. (2003). [National standardizationbasic principles]. (DSTU 4138-2002). Kyiv, Derzhpozhyvstandart Ukraine [in Ukrainian].
12. Huang, J., Wang, Z., Fan, L., Ma, S. A. (2022). Review of Wheat Starch Analyses: Methods, Techniques, Structure and Function. Int J Biol Macromol., 203, 149. doi: https://doi.org/10.1016/j.ijbiomac.2022.01.149.
13. Poutanen, K.S., Kаrlund, A.O., Gоmez-Gallego, C., Johansson, D.P., Scheers, N.M., Marklinder, I.M., Eriksen A.K., Silventoinen P.C., Nordlund E., Sozer N.., Hanhineva K.J., Kolehmainen M., Landberg R. (2022). Grains – a major source of sustainable protein for health. Nutr Rev., 80, 1648–1663. doi: https://doi.org/10.1093/nutrit/nuab084.
14. Bao, J., Malunga, L.N. (2021). Compositional diversity in cereals in relation to their nutritional quality and health benefits. Front Nutr., 8. doi: https://doi.org/10.3389/fnut.2021.819923.