ВИЗНАЧЕННЯ ЩІЛЬНОСТІ ОРГАНІЧНОЇ СИРОВИНИ ДЛЯ ВИГОТОВЛЕННЯ БІОТЕПЛОІЗОЛЯЦІЙНОГО МАТЕРІАЛУ
Анотація
Будівельний сектор рухається до нових підходів енергоефективного проєктування, які включають не лише покращення теплових характеристик конструкцій, але й зменшення використаної енергії. Розробка теплоізоляційних матеріалів на основі відходів рослинництва сприяє таким підходам, оскільки їх використання може призвести до зменшення попиту на енергію, її використання, разом з іншими корисними екологічними аспектами, такими як скорочення виснаження невідновлюваних ресурсів та утворення відходів. На сьогодні існує декілька комерційних прикладів використання біоматеріалів у будівництві, які здебільшого базуються на промислових волокнах (льон, коноплі, кенаф тощо), деревині чи овечій вовні. Використання побічних продуктів харчових культур менш поширене, але може бути цікавою альтернативою для деяких країн, таких як Україна, де промислове виробництво волокна є дуже незначним. Ці побічні продукти, особливо солома зернових, використовувалися і все частіше використовуються в будівництві як армування композитних матеріалів, оздоблення палуб, внутрішніх перегородок або структурних перекриттів. У цьому дослідженні запропоновано їх використання в теплоізоляції будівель. Дослідження спрямоване на вивчення можливості використання побічних продуктів, доступних в Україні, для розробки жорстких теплоізоляційних плит. У результаті для розробки було обрано три широко доступні побічні продукти рослинництва (ячмінну солому, кукурудзяну серцевину та рисове лушпиння). Щільність і пористість, мабуть, є найбільш важливими фізичними властивостями при оцінці гігротермічних характеристик матеріалів. Дослідження проводили до та після вибивання для кожного розміру частинок за масою та об’ємом. Випробування повторювали вісім разів для кожного зразка. Після цього відкриту пористість усередині частинок разом із простором між частинками розраховували як 1 – об’ємна щільність/уявна щільність Результати чітко показують різницю в пористості та формах частинок між матеріалами: у той час як видима щільність подібна, об’ємна щільність набагато більше варіюється.
Посилання
2. Голодюк Г. І., Гургула Н. М. (2022). Дослідження теплоізоляційних властивостей матеріалів на основі рослинної сировини. Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі. Серія «Технічні науки», (1), 54–59.
3. Передові системи термомодернізації будівель і споруд: навч. посіб. / Надія Іволжатова, Тетяна Дрімко, Тарас Холеван та ін. Київ : Видавничий дім «Гельветика», 2020. 16 с.
4. Muthuraj R, Lacoste C, Lacroix P and Bergeret A. 2019 Sustainable thermal insulation biocomposites from rice husk, wheat husk, wood fibres and textile waste fibres: Elaboration and performances evaluation. Industrial Crops and Products, Elsevier 35 pp. 238–245.
5. Bakatovich A, Davydenko N and Gaspar F 2018 Thermal insulating plates produced on the basis of vegetable agricultural waste Energy & Buil. 180 pp 72–82.
6. Tůmová E, Drochytka R, Černý V and Čada P 2017 Development of organic and biodegradable insulating material for ETICS 18th Int. Conf. CRRB Pro. Eng. 195 pp. 81–7.
7. Cosentino L., Fernandes J., Mateus R. A Review of Natural Bio-Based Insulation Materials. Energies 2023, 16, 4676. https:// doi.org/10.3390/en16124676.
8. Види утеплювачів їх властивості та характеристики : веб-сайт. URL: https://blokbud.lviv.ua/blog/vuduytepluvachiv/(дата звернення 21.03.2024).
9. Основи виробництва стінових та оздоблювальних матеріалів : конспект лекцій / уклад.: Гелевера О.Г. Київ: КНУБА, 2023. 224 с.
10. Latif Eshrar, Bevan Rachel, Woolley Tom Thermal Insulation Materials for Building Applications. 2019. 208 р. URL: https://www.icevirtuallibrary.com/isbn/9780727763518.