МАТЕМАТИЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ПРОЦЕСУ ІОНООБМІННОГО ОЧИЩЕННЯ СИРОПІВ У КРАХМАЛОПАТОКОВІЙ ПРОМИСЛОВОСТІ

  • М. В. АНДРІЯНОВА
  • В. О. ГОЛОВЕНКО
  • Л. С. ГОЛУБ
  • О. В. ЧЕРВАКОВ
  • Л. Л. РУДНЄВА
Ключові слова: сироп глюкози, забарвленість, очищення, демінералізація, моделювання, оптимізація

Анотація

Іонообмінні смоли широко застосовуються в харчовій промисловості для демінералізації, збагачення, полірування / знебарвлення та інших процесів. Зокрема, вони незамінні для виробництва цукрового буряка, тростинного цукру та підсолоджувачів на основі крохмалю, включаючи сиропи з низьким еквівалентом декстрози, глюкози, фруктози та кукурудзяні сиропи з високим вмістом фруктози. Метою роботи є наукове обґрунтування та оптимізація технології іонообмінного очищення (знебарвлення та демінералізації) сиропів глюкози з використанням іонообмінних смол вітчизняного виробництва у порівнянні з імпортними аналогами. Встановлено, що більш ефективним є знебарвлення сиропів глюкози при використанні комбінованої системи катіоніт:аніоніт вітчизняного виробництва, ніж у разі застосування імпортних аналогів. Що також підтверджується зниженням іонної провідності сиропів глюкози з 350 мСм/см до 10 мСм/см. За розробленим математичним описом процесу та рівнянням регресії встановлено, що на забарвленність сиропів і рН середовища значно впливає кількість катіоніту в системі катіоніт: аніоніт і температура процесу.

Посилання

1. Грабовська О. В. Розвиток наукових основ, розроблення та удосконалення технологій цукристих крохмалепродуктів : автореф. дис. ... док. техн. наук : 05.18.05 – технологія цукристих речовин. Київ : Національний університет харчових технологій, 2010. 30 с.
2. Pezhman Zolfaghari, Neda Imani Payandeh Mortaza Golizadeh, Afzal Karimi, Amirali Ebadi Fard Azar. Decolourisation of beet sugar syrup using activated carbon and glucose oxidase enzyme. Chemistry journal of Moldova. General, Industrial and Ecological Chemistry. 2020. 15(2). Р. 54-61.
3. Mudoga H.L., Yucel H., Kincal N.S. Decolorization of sugar syrups using commercial and sugar beet pulp based activated carbons. Bioresource Technology. 2008. 99 (9). P. 3528-3533.
4. Nikfjam M., Razavi S.M.A., Khodaparast M.H.H., Behzad K., Novghabi M.S., Feizi J. Optimization of parameters of brix, flow rate and temperature in the process of raw sugar syrup decolorization by ozonation. Journal of innovation in Food Science and Technologe. 2021. 13(1). P. 1-14.
5. Mebt Kibret. Decolorization of Raw Cane Sugar Syrup by using Activated Carbon Made from Sugarcane Bagasse. A Thesis submitted to The School of Chemical and Bio Engineering. Addis Ababa University : Ethiopia. 2019. 110 р.
6. Çelebi İpek. Color formation in wheat starch based glucose syrups and use of activated carbons for sugar decolorization. A thesis submitted to the graduate shool of natural and applied sciences of middle east technical university. 2006. 131 р.
Переглядів статті: 71
Завантажень PDF: 69
Опубліковано
2023-04-04
Як цитувати
АНДРІЯНОВА, М. В., ГОЛОВЕНКО, В. О., ГОЛУБ, Л. С., ЧЕРВАКОВ, О. В., & РУДНЄВА, Л. Л. (2023). МАТЕМАТИЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ПРОЦЕСУ ІОНООБМІННОГО ОЧИЩЕННЯ СИРОПІВ У КРАХМАЛОПАТОКОВІЙ ПРОМИСЛОВОСТІ. Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі. Серія «Технічні науки», (3), 5-9. https://doi.org/10.37734/2518-7171-2022-3-1