ПАТЕНТНИЙ ПОШУК – НАПРЯМОК РОЗВИТКУ ІННОВАЦІЙНИХ ПІДХОДІВ УДОСКОНАЛЕННЯ ТЕХНОЛОГІЙ ПІСОЧНОГО ТІСТА

  • Г. Хомич Полтавський університет економіки і торгівлі
  • Ю. Наконечна Полтавський університет економіки і торгівлі
  • А. Бородай Полтавський університет економіки і торгівлі
  • О. Солдатенко Полтавський університет економіки і торгівлі
  • В. Іщенко Полтавський університет економіки і торгівлі
Ключові слова: патентний пошук, інтелектуальна творчість, пшеничне борошно, борошно з фундука, пісочне тісто, пісочне печиво, вологість, намочуваність, лужність, крихкість, харчова, енергетична цінність

Анотація

Проведення патентного пошуку за обраною тематикою дає поштовх для проведення наукових досліджень, підтверджує їх актуальність та перспективність, дозволяє уникнути повторів під час проведення досліджень, дає можливість виявити коло недосліджених питань і тим самим поглибити й розширити заплановані дослідження.Стаття присвячена удосконаленню технології виготовлення пісочного печива за рахунок використання нових рецептурних компонентів, які позитивно впливають на харчову й біологічну цінність готових виробів, покращують їхні смакові й органолептичні показники, дають можливість зменшити в їхньому складі жирову складову. Досліджено використання в технології пісочного печива горіхового борошна з фундука, що спрямоване на розроблення нових рецептур з урахуванням смакових уподобань споживачів.Відповідно до проведеного патентного пошуку було проведено аналіз стану використання горіхового борошна в технології пісочного тіста і встановлено відсутність запатентованих інновацій в цьому напрямку. Метою статті є удосконалення технології пісочного печива на основі проведеного патентного пошуку щодо наявності інноваційних технологій з використанням фундукового борошна в його складі для поліпшення біологічної цінності та смакових властивостей готових виробів. Об’єктом дослідження обрано технологію виробництва пісочного тіста з використанням борошна з фундука, а предмет дослідження – борошно з фундука, пісочне тісто, пісочне печиво, органолептичні, фізико-хімічні показники якості виробів з пісочного тіста.Проведена оцінка якості пшеничного борошна й борошна з фундука та встановлено, що фундукове борошно має вищу енергетичну цінність в порівнянні з пшеничним борошном, є цінним джерелом для підвищення біологічної цінності пісочного печива.Досліджено можливість заміни пшеничного борошна на фундукове. На підставі експериментальних досліджень визначено доцільність заміни 30 % пшеничного борошна на борошно з фундука. Встановлено, що використання в рецептурному складі пісочного тіста борошна з фундука дозволяє зменшити жирову компоненту на 25 %. Органолептичні та фізико-хімічні показники пісочного печива за розробленою рецептурою свідчать про підвищення показників якості порівняно з печивом із пшеничного борошна.Пісочне печиво з додаванням борошна з фундука має вищу харчову, біологічну та енергетичну цінність.

Посилання

1. Statista. Confectionery Market Ukraine. Statista Market Insights, 2025. URL: https://www.statista.com/outlook/cmo/food/confectionery-snacks/confectionery/ukraine.
2. Дрозд І. І. Альтернативні джерела білка у харчовій промисловості. Харчова промисловість, 2024, №1, с. 33–38.
3. Korkach H., Krusir G., Makarova O., Kotuzaki O., Pavlovsky S. The effect of hazelnut flour on the structural and mechanical properties of dough for shortbread cookies. Journal of Chemistry and Technologies. 2025. 33(2). 519–527. https://doi.org/10.15421/jchemtech.v33i2.323094
4. Печиво-сендвіч «Каротинка»: Пат. 107162 Україна: МПК A21D 13/08. № a 2013 12330; заявл. 21.10.2013; опубл. 25.11.2014, Бюл. № 22.
5. Спосіб виробництва пісочного печива: Пат. 89098 Україна: МПК A21D 2/00. Задорожня О. С., Гавриш А. В., Доценко В. Ф.; власник НУХТ. № u 2013 13006; заявл. 08.11.2013; опубл. 10.04.2014, Бюл. № 7.
6. Пісочне печиво «Сонечко»: Пат. 89005 Україна: МПК A21D 2/00. Задорожня О. С., Гавриш А. В., Доценко В. Ф.; власник НУХТ. № u 2013 12347; заявл. 21.10.2013; опубл. 10.04.2014, Бюл. № 7.
7. Пісочне печиво «Рожевий захід»: Патент винахідника 54766 Україна: МПК A21D 13/08. Шубін О. О., Горяйнова Ю. А., Сімакова О. О., Петренко Т. В.; власник ДДФЕУ. № 54766; заявл. 27.03.2002; опубл. 17.03.2003, Бюл. № 3.
8. Склад пісочного печива «Аронія»: Пат. на корисну модель 94940 Україна: МПК A21D 13/08. Яблонська І. О., Мирошник Ю. А., Гавриш А. В.; власник НУХТ. № u 2014 05677; заявл. 26.05.2014; опубл. 10.12.2014, Бюл. № 23.
9. Пісочне печиво з екстрактом полісолу «Полісол»: Пат. на корисну модель 83000 Україна: МПК A21D 2/00. Бондар Н. М., Сюткіна О. В.; власник НУХТ. № u 2013 01765; заявл. 13.02.2013; опубл. 27.08.2013, Бюл. № 16.
10. Спосіб виробництва пісочного печива: Пат. на корисну модель 86345 Україна: МПК A21D 2/00. Бондар Н. М., Корецька І. Л., Сюткіна О. В.; власник НУХТ. № u 2013 08429; заявл. 04.07.2013; опубл. 25.12.2013, Бюл. № 24.
11. Склад для виготовлення пісочного печива: Пат. 106934 Україна: МПК A21D 13/08. Шидловська О. Б., Іщенко Т. І., Медвідь І. М., Шадура А. М.; власник НУХТ. № u 2015 11689; заявл. 26.11.2015; опубл. 10.05.2016, Бюл. № 9.
12. Пісочне печиво «Гарбузинка»: Пат. на корисну модель 121753 Україна: МПК A21D 13/00. Моісеєва В. К., Кирпиченкова О. М.; власник НУХТ. № 121753; заявл. 10.07.2017; опубл. 11.12.2017, Бюл. № 23.
13. Бачинська Ю. О., Непочатих Т. А., Бородай Д. В. Шляхи підвищення біологічної цінності кондитерських виробів і вдосконалення технології виготовлення печива з використанням шротів олійних культур. Зернові продукти і комбікорми, 2013, №3, с. 27–30.
14. Склад пісочних кошичків «Обліпихові»: Пат. на корисну модель 57090 Україна: МПК A21D 13/08. Палько Н. С., Сирохман І. В.; власник Палько Н. С., Сирохман І. В. № 57090; заявл. 16.07.2010; опубл. 10.02.2011, Бюл. № 3.
15. Спосіб виробництва пісочного печива «Робінзон»: Пат. на корисну модель 69619 Україна: МПК A21D 13/08. Пересичний М. І., Грищенко І. М., Романенко Р. П.; власник КНТЕУ. № u 2011 11552; заявл. 29.09.2011; опубл. 10.05.2012, Бюл. № 19.
16. Дієтичне та функціональне крекерне печиво: Пат. на корисну модель 101439 Україна: МПК A21D 13/08. Дорохович А. М., Петренко М. М.; власник НУХТ. № 101439; заявл. 31.03.2015; опубл. 10.09.2015, Бюл. № 17.
17. Спосіб виготовлення здобного печива: Пат. на корисну модель 147021 Україна: МПК A21D 13/80. Новік Г. В., Шидакова-Каменюка О. Г.; власник ДНУ. № 147021; заявл. 10.09.2020; опубл. 07.04.2021, Бюл. № 14.
18. Шидакова-Каменюка О. Г., Новік Г. В., Олійник С. Г., Запаренко Г. В. Вплив продуктів переробки горіхів на технологічні властивості пшеничного борошна. Наукові праці Національного університету харчових технологій, 2017, т. 23, №4, с. 183–190.
19. Спосіб виробництва печива «Особливого» з додаванням олії розторопші з селеном: Пат. на корисну модель 28344 Україна: МПК A21D 13/08. Пересичний М. І., Грищенко І. М., Романенко Р. П.; власник КНТЕУ. № 28344; заявл. 25.06.2007; опубл. 10.12.2007, Бюл. № 20.
20. Спосіб виготовлення пісочного печива підвищеної харчової та біологічної цінності з використанням композиції шротів волоського горіха та кунжуту: Пат. на корисну модель 152477 Україна: МПК A21D 13/00, A21D 13/06. Кравченко М. Ф., Михайлик В. С., Криворучко М. Ю.; власник ДТЕУ. № u 2022 00647; заявл. 14.02.2022; опубл. 08.02.2023, Бюл. № 6.
21. Михайлик В. С. Технологія борошняних кондитерських пісочних виробів із використанням шротів олійних культур: дис. … канд. техн. наук: 05.18.16. Київ, 2023. 148 с.
22. Кравченко М. Ф., Михайлик В. С. Вплив композиції шротів волоського горіха та кунжуту на подовження терміну зберігання пісочного печива. Науковий журнал Київського національного торговельно-економічного університету, 2024, с. 112–120.
23. Лук’янов О. О. Розширення асортименту аглютенових борошняних кулінарних виробів для закладів ресторанного господарства: кваліфікаційна робота. НУХТ. Київ, 2022. 100 с.
Переглядів статті: 4
Завантажень PDF: 3
Опубліковано
2025-11-28
Як цитувати
Хомич, Г., Наконечна, Ю., Бородай, А., Солдатенко, О., & Іщенко, В. (2025). ПАТЕНТНИЙ ПОШУК – НАПРЯМОК РОЗВИТКУ ІННОВАЦІЙНИХ ПІДХОДІВ УДОСКОНАЛЕННЯ ТЕХНОЛОГІЙ ПІСОЧНОГО ТІСТА . Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі. Серія «Технічні науки», (2), 50-57. https://doi.org/10.37734/2518-7171-2025-2-8
Розділ
ТЕОРІЯ ТА ПРАКТИКА ТОВАРОЗНАВСТВА ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ