PATENT SEARCH – A DIRECTION FOR THE DEVELOPMENT OF INNOVATIVE APPROACHES TO IMPROVING SHORTBREAD DOUGH TECHNOLOGIES
Abstract
Conducting a patent search on a selected topic provides impetus for scientific research, confirms itsrelevance and prospects, allows avoiding duplication during research, and makes it possible to identify a range of unexplored issues and thereby deepen and expand planned research. The article is devoted to improving thetechnology of making shortbread cookies by using new recipe components that positively affect the nutritional and biological value of finished products, improve their taste and organoleptic characteristics, and make it possible to reduce the fat content in their composition. The use of hazelnut flour in shortbread cookie technology was studiedwith the aim of developing new recipes that take into account consumer taste preferences.Based on the patent search, we looked at how nut flour is used in shortbread dough and found that there aren’tany patented innovations in this area. The purpose of the article is to improve the technology of shortbread cookiesbased on a patent search for innovative technologies using hazelnut flour in its composition to improve the biological value and taste properties of finished products. The object of the study is the technology for producing shortbread dough using hazelnut flour, and the subject of the study is hazelnut flour, shortbread dough, shortbread cookies, andthe organoleptic and physicochemical quality indicators of shortbread dough products.The quality of wheat flour and hazelnut flour was assessed, and it was found out that hazelnut flour has a higher energy value than wheat flour and is a valuable source for increasing the biological value of shortbread cookies.The possibility of replacing wheat flour with hazelnut flour was investigated. Based on experimental studies, it was determined that replacing 30% of wheat flour with hazelnut flour is feasible. It was found out that using hazelnut flour in the recipe for shortbread dough reduces the fat content by 25%. The organoleptic and physicochemicalindicators of shortbread cookies made according to the developed recipe indicate an improvement in qualitycompared to cookies made from wheat flour. Shortbread cookies with the addition of hazelnut flour have a highernutritional, biological, and energy value.
References
2. Дрозд І. І. Альтернативні джерела білка у харчовій промисловості. Харчова промисловість, 2024, №1, с. 33–38.
3. Korkach H., Krusir G., Makarova O., Kotuzaki O., Pavlovsky S. The effect of hazelnut flour on the structural and mechanical properties of dough for shortbread cookies. Journal of Chemistry and Technologies. 2025. 33(2). 519–527. https://doi.org/10.15421/jchemtech.v33i2.323094
4. Печиво-сендвіч «Каротинка»: Пат. 107162 Україна: МПК A21D 13/08. № a 2013 12330; заявл. 21.10.2013; опубл. 25.11.2014, Бюл. № 22.
5. Спосіб виробництва пісочного печива: Пат. 89098 Україна: МПК A21D 2/00. Задорожня О. С., Гавриш А. В., Доценко В. Ф.; власник НУХТ. № u 2013 13006; заявл. 08.11.2013; опубл. 10.04.2014, Бюл. № 7.
6. Пісочне печиво «Сонечко»: Пат. 89005 Україна: МПК A21D 2/00. Задорожня О. С., Гавриш А. В., Доценко В. Ф.; власник НУХТ. № u 2013 12347; заявл. 21.10.2013; опубл. 10.04.2014, Бюл. № 7.
7. Пісочне печиво «Рожевий захід»: Патент винахідника 54766 Україна: МПК A21D 13/08. Шубін О. О., Горяйнова Ю. А., Сімакова О. О., Петренко Т. В.; власник ДДФЕУ. № 54766; заявл. 27.03.2002; опубл. 17.03.2003, Бюл. № 3.
8. Склад пісочного печива «Аронія»: Пат. на корисну модель 94940 Україна: МПК A21D 13/08. Яблонська І. О., Мирошник Ю. А., Гавриш А. В.; власник НУХТ. № u 2014 05677; заявл. 26.05.2014; опубл. 10.12.2014, Бюл. № 23.
9. Пісочне печиво з екстрактом полісолу «Полісол»: Пат. на корисну модель 83000 Україна: МПК A21D 2/00. Бондар Н. М., Сюткіна О. В.; власник НУХТ. № u 2013 01765; заявл. 13.02.2013; опубл. 27.08.2013, Бюл. № 16.
10. Спосіб виробництва пісочного печива: Пат. на корисну модель 86345 Україна: МПК A21D 2/00. Бондар Н. М., Корецька І. Л., Сюткіна О. В.; власник НУХТ. № u 2013 08429; заявл. 04.07.2013; опубл. 25.12.2013, Бюл. № 24.
11. Склад для виготовлення пісочного печива: Пат. 106934 Україна: МПК A21D 13/08. Шидловська О. Б., Іщенко Т. І., Медвідь І. М., Шадура А. М.; власник НУХТ. № u 2015 11689; заявл. 26.11.2015; опубл. 10.05.2016, Бюл. № 9.
12. Пісочне печиво «Гарбузинка»: Пат. на корисну модель 121753 Україна: МПК A21D 13/00. Моісеєва В. К., Кирпиченкова О. М.; власник НУХТ. № 121753; заявл. 10.07.2017; опубл. 11.12.2017, Бюл. № 23.
13. Бачинська Ю. О., Непочатих Т. А., Бородай Д. В. Шляхи підвищення біологічної цінності кондитерських виробів і вдосконалення технології виготовлення печива з використанням шротів олійних культур. Зернові продукти і комбікорми, 2013, №3, с. 27–30.
14. Склад пісочних кошичків «Обліпихові»: Пат. на корисну модель 57090 Україна: МПК A21D 13/08. Палько Н. С., Сирохман І. В.; власник Палько Н. С., Сирохман І. В. № 57090; заявл. 16.07.2010; опубл. 10.02.2011, Бюл. № 3.
15. Спосіб виробництва пісочного печива «Робінзон»: Пат. на корисну модель 69619 Україна: МПК A21D 13/08. Пересичний М. І., Грищенко І. М., Романенко Р. П.; власник КНТЕУ. № u 2011 11552; заявл. 29.09.2011; опубл. 10.05.2012, Бюл. № 19.
16. Дієтичне та функціональне крекерне печиво: Пат. на корисну модель 101439 Україна: МПК A21D 13/08. Дорохович А. М., Петренко М. М.; власник НУХТ. № 101439; заявл. 31.03.2015; опубл. 10.09.2015, Бюл. № 17.
17. Спосіб виготовлення здобного печива: Пат. на корисну модель 147021 Україна: МПК A21D 13/80. Новік Г. В., Шидакова-Каменюка О. Г.; власник ДНУ. № 147021; заявл. 10.09.2020; опубл. 07.04.2021, Бюл. № 14.
18. Шидакова-Каменюка О. Г., Новік Г. В., Олійник С. Г., Запаренко Г. В. Вплив продуктів переробки горіхів на технологічні властивості пшеничного борошна. Наукові праці Національного університету харчових технологій, 2017, т. 23, №4, с. 183–190.
19. Спосіб виробництва печива «Особливого» з додаванням олії розторопші з селеном: Пат. на корисну модель 28344 Україна: МПК A21D 13/08. Пересичний М. І., Грищенко І. М., Романенко Р. П.; власник КНТЕУ. № 28344; заявл. 25.06.2007; опубл. 10.12.2007, Бюл. № 20.
20. Спосіб виготовлення пісочного печива підвищеної харчової та біологічної цінності з використанням композиції шротів волоського горіха та кунжуту: Пат. на корисну модель 152477 Україна: МПК A21D 13/00, A21D 13/06. Кравченко М. Ф., Михайлик В. С., Криворучко М. Ю.; власник ДТЕУ. № u 2022 00647; заявл. 14.02.2022; опубл. 08.02.2023, Бюл. № 6.
21. Михайлик В. С. Технологія борошняних кондитерських пісочних виробів із використанням шротів олійних культур: дис. … канд. техн. наук: 05.18.16. Київ, 2023. 148 с.
22. Кравченко М. Ф., Михайлик В. С. Вплив композиції шротів волоського горіха та кунжуту на подовження терміну зберігання пісочного печива. Науковий журнал Київського національного торговельно-економічного університету, 2024, с. 112–120.
23. Лук’янов О. О. Розширення асортименту аглютенових борошняних кулінарних виробів для закладів ресторанного господарства: кваліфікаційна робота. НУХТ. Київ, 2022. 100 с.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

