ПРОЄКТУВАННЯ НАВЧАЛЬНОГО ІНСТРУМЕНТУ З ТЕМИ «РІВНЯННЯ ТА СИСТЕМИ РІВНЯНЬ» ШКІЛЬНОГО КУРСУ МАТЕМАТИКИ

  • О. О. ЧЕРНЕНКО
  • О. П. ДЗЮБА
Ключові слова: програмне забезпечення, рівняння, системи рівнянь, математика, алгебра, розробка, електронні засоби навчального призначення

Анотація

Навчальний тренажер – це метод інтерактивного навчання, який можна ефективно впроваджувати у різні заняття (пояснення нового матеріалу, практичні заняття) та використовувати із різною метою (отримання нових знань чи закріплення матеріалу, відпрацювання та перевірка навичок). Мета статті – розробка навчального програмного забезпечення з тем шкільного курсу математики. Методика дослідження. Для вирішення поставлених завдань було використано огляд наявних тренажерів, проаналізовано їх переваги та недоліки. Результати. Проведено дослідження методів реалізації навчальних продуктів, що включало в себе визначення вимог до програми, розробку архітектури, вибір технологій, програмування та тестування. Аналіз програмних продуктів для навчання показав, що більшість з них надають можливість вивчати окремий розділ або тип рівнянь, чи ставлять на меті лише перевірити рівень знань з теми. Розроблено структуру навчального асистенту. Вивчено, систематизовано матеріал з обраної теми до кожного блоку застосунку. На основі розглянутих методичних джерел підібрано розв’язки типових прикладів, як методичні рекомендації до виконання практичних завдань. Ґрунтуючись на теоретичному матеріалі, розроблено базу тестових завдань до кожного блоку теми. Завдання включають закриті відповіді (одна правильна, чи декілька), відкриті (завдання на введення відповіді), вправи, де необхідно встановити відповідність. Завдання з покроковим виконанням контролюють учня на кожному етапі розв’язку. Наведено фрагмент алгоритму роботи навчального програмного забезпечення на прикладі одного із блоків «Квадратні рівняння». Практична значущість результатів дослідження. Корисними матеріали роботи будуть для учителів математики, репетиторів, а також учнів, які вивчають математику в школі чи дистанційно.

Посилання

1. Коберник І., Звиняцьківська З. Організація дистанційного навчання в школі. Методичні рекомендації. 2020. 71 с.
2. Буряк О. Цифрові інструменти в управлінській діяльності закладу загальної середньої освіти. Освітні технології. Освіта на Луганщині, 2021. № 4 (65). С. 52–60.
3. Биков В., Спірін О., Пінчук О. Сучасні завдання цифрової трансформації освіти. Вісник Кафедри ЮНЕСКО «Неперервна професійна освіта ХХІ століття». Київ, 2020. С. 27–36.
4. Скляр О. В., Віра М. Б. Методика вивчення текстових задач в шкільному курсі алгебри. Ніжин, 2020. 91 с.
5. Новікова А. О., Швець В. О. Формування в учнів основної школи умінь математичного моделювання у процесі навчання алгебри. НПУ ім. М. П. Драгоманова: Київ, 2021. 305 с.
6. Істер О. С. Алгебра: підручник для 8-го класу загальноосвітніх навчальних закладів. К.: Ґенеза, 2016. С. 170–221.
7. Лисогор Л., Берендєєв С., Косенчук Ю. Використання електронних освітніх матеріалів у освітньому процесі: сучасні підходи і технології Нової української школи. Випуск 1: навч.-метод. посібник, Київ, 2023. 117 с.
Переглядів статті: 5
Завантажень PDF: 5
Опубліковано
2024-07-15
Як цитувати
ЧЕРНЕНКО, О. О., & ДЗЮБА, О. П. (2024). ПРОЄКТУВАННЯ НАВЧАЛЬНОГО ІНСТРУМЕНТУ З ТЕМИ «РІВНЯННЯ ТА СИСТЕМИ РІВНЯНЬ» ШКІЛЬНОГО КУРСУ МАТЕМАТИКИ. Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі. Серія «Технічні науки», (1), 43-46. https://doi.org/10.37734/2518-7171-2024-1-8

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають