CHARACTERIZATION OF DIETARY FIBERS AND STUDY OF THEIR BEHAVIOR IN AQUEOUS SOLUTIONS

  • K. Shcherbak
  • O. Karmazov
  • Т. Zhelieva
Keywords: frozen meat products, dietary fibers, dietary supplements of vegetable origin, kinetic curves of swelling, rate and degree of swelling

Abstract

The increased demand for frozen meat products makes the problem of preserving their structural properties during low-temperature processing and storage urgent, and modern trends in human nutrition require the production of food products with a minimum energy value, with a minimum amount of fat and the presence of substances that improve digestion. One of the ways to solve these problems is the possibility of using dietary fibers during the production of frozen meat products. The wide variety of dietary fibers of domestic and foreign production on the market of Ukraine requires systematic research for individual types of fibers. Thus, the purpose of the work was to provide a characterization of dietary fibers and study their behavior in aqueous solutions. The paper studied and characterized four types of food fibers (orange fiber, carrot, potato and wheat fiber) presented on the market of food additives in Ukraine. Experimental studies made it possible to determine the behavior of dietary fibers in water and aqueous solutions of electrolytes by studying the processes of their swelling. It was established that the process of swelling of all dietary fibers in the first (10...15)·60 seconds is intensive. Regardless of the composition of the solvent (water, NaСl solution), the maximum degree of swelling of food fibers is reached within (20...35)·60 seconds, and orange fibers and carrot fiber had the highest swelling speed at the initial stages and the degree of swelling. It was also established that the time to reach full swelling of carrot fiber was the longest compared to all dietary fibers. The obtained results of the study made it possible to note the orange dietary fiber "Citri-Fi" for targeted use during the production of frozen meat products.

References

1. Баль-Прилипко Л. В. Актуальні проблеми галузі : навчальний посібник. Київ, 2010. 374 с.
2. Кватирка О. Клітковина: особливості використання харчових волокон у м'ясній промисловості. М’ясні технології світу. 2010. № 11. С. 28–32.
3. Пернеровська А. С., Желєва Т. С. Сучасні аспекти використання харчових волокон під час виробництва функціональних м’ясних продуктів. Харчові добавки. Харчування здорової та хворої людини : матеріали VII міжнар. наук.-практ. інтернет-конф., 30-31 травня 2016 р. Кривий Ріг : ДонНУЕТ ім. М. Туган-Барановського, 2016. С. 98–99.
4. Желєва Т. С., Розуменко А. Р. Вплив харчових добавок рослинного походження на функціонально-технологічні властивості заморожених м’ясних напівфабрикатів. Таврійський науковий вісник. Серія: Технічні науки. 2021. № 4. С. 50–60.
5. Biswas A. K., Kumar V., Bhosle S., Sahoo J., Chatli M. K. Dietary fibers as functional ingredients in meat products and their role in human health. International Journal of Livestock Production. 2011. Vol. 4. № 2. Р. 45–54.
6. Желєва Т. С. Перспективи використання фаршу м’ясного замороженого з сумішшю «KRIOMEAT» в сегменті HORECA. Innovative development of hotel and restaurant industry and food production : proceedings of I International scientific and practical Internet conference, 24.04.2020. Prague : Oktan-Print s.r.o., 2020. Р. 36–37.
7. Желєва Т. С., Янчева М. О., Большакова В. А. Суміші «KrioMeat» у технологіях виробництва напівфабрикатів м’ясних посічених заморожених. Розвиток технічних наук: проблеми та рішення : матеріали міжнар. наук.-практ. конф., м. Брно, 27-28 квітня 2018 р. Чеська Республіка, Брно, 2018 р. С. 91–95.
8. Баль-Прилипко Л. В., Леонова Б. І., Рябовол М. В. Використання харчових апельсинових волокон при виробництві м’ясних продуктів. Наукові праці НУХТ. 2019. Том 25. № 6. С. 131–137. URL: https://dspace.nuft.edu.ua/server/api/core/bitstreams/26352dbd-cd4d-491d-a237-312c54f82a36/content (дата звернення: 02.04.2024).
9. Javůrková Z., Pospiech M., Zelenková M., Kameník J., Petrášová M., Tremlová B. Microscopic determination of Bamboo Fiber in Meat Products. Potravinarstvo Scientific Journal for Food Industry. 2015. Vol. 9. № 1. P. 190–194.
10. Де замовити харчові волокна «Citri-Fi» в Україні? Функціональні властивості харчових волокон. Харчові технології : веб-сайт. URL: https://harch.tech/2022/05/17/euroimpex-citri-fi/ (дата звернення: 02.04.2024).
11. Харчові волокна Fiberstar Inc., США. Компанія Євроімпекс : веб-сайт. URL: https://euroimpex.net.ua/ru/pishhevye-volokna/ (дата звернення: 02.04.2024).
12. Citri-Fi Natural Citrus Fiber. URL: https://www.fiberstar.net/citri-fi-natural-citrus-fiber-overview/ (дата звернення: 02.04.2024).
13. Fiberstar, Inc.: Citri-Fi® Citrus Fiber – Natural & Clean Label. URL: https://www.fiberstar.net (дата звернення: 02.04.2024).
14. Натуральні інгрідіенти для покращення смаку та корисності варених ковбас. Компанія Євроімпекс : веб-сайт. URL: https://euroimpex.net.ua/ru/11naturalni-gridienti-dlya-pokrashhennya-smaku-ta-korisnosti-varenih-kovbas/ (дата звернення: 02.04.2024).
15. Беркита О. Харчові апельсинові волокна у м’ясопереробній галузі. М’ясні технології світу. 2011. № 3. С. 34–35.
16. Nesse Ukraine. URL: http://nesse-ukraine.com (дата звернення: 02.04.2024).
17. Грек О.В., Онопрійчук О.О., Тимчук А.В., Овсієнко К.В. Визначення показників якості альбумінної пасти з клітковиною. Наукові праці НУХТ. 2017. Том 23. № 6. С. 149–157. URL: https://nuft.edu.ua/doi/doc/swnuft/2017/6/19.pdf (дата звернення: 02.04.2024).
18. Шевчук Ю.С., Якимчук І.В., Грищенко А.М. Використання картопляної дієтичної харчової клітковини в хлібопеченні. URL: https://dspace.nuft.edu.ua/server/api/core/bitstreams/8272f4b9-9e5f-4be7-8dd2-da876cc43537/content(дата звернення: 02.04.2024).
19. Клітковина ВіаФайбер. Компанія Віанокс : веб-сайт. URL: https://vianoks.com.ua/ua/nashi-predlozheniya/myasnye-polufabrikaty-ua/kletchatka-prottekt-3-ua.html (дата звернення: 02.04.2024).
Article views: 20
PDF Downloads: 13
Published
2024-07-15
How to Cite
Shcherbak, K., Karmazov, O., & ZhelievaТ. (2024). CHARACTERIZATION OF DIETARY FIBERS AND STUDY OF THEIR BEHAVIOR IN AQUEOUS SOLUTIONS. Science Bulletin of Poltava University of Economics and Trade. Series "Technical Sciences", (1), 20-26. https://doi.org/10.37734/2518-7171-2024-1-4