DEVELOPMENT OF A STRATEGY FOR IMPROVING THE QUALITY MANAGEMENT SYSTEM AT A VEGETABLE PROCESSING MANUFACTORY

  • D. ODARCHENKO
  • K. SPODAR
  • T. KARBIVNICHA
  • O. LISNICHENKO
Keywords: quality management system, product life cycle, working group, critical control points, decision tree

Abstract

The article considers the main directions of functioning of the quality management system at the manufactory. It is established that the current system should be periodically analyzed and evaluated in order to ensure that it meets certain requirements and is effective. A number of actions have been identified to improve the existing quality management system. A number of provisions for the implementation of HACCP principles have been developed, based on the establishment of a working group and the development of the necessary quality management measures. It is established that the improvement of product quality management system at the manufactory is impossible without effective management by the company’s management and without the development of measures for quality management, namely the identification and analysis of risks of quality products.

References

1. Вовк М.В. Проблеми управління якістю на підприємствах в умовах входження України в ЄС. Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З. Гжицького. 2016. № 18, 2(69). С. 13–16.
2. Кутах К.М. Впровадження системи управління якістю продукції на підприємствах. Технологический аудит и резервы производства. 2014. № 1/5 (15). С. 24–26.
3. Капінос Г.І., Ларіонова К.Л., Липчак М.І. Проблеми та перспективи впровадження концепції загального менеджменту якості (TQM) на вітчизняних підприємствах в умовах євроінтеграції. Вісник Хмельницького національного університету. Економічні науки. 2019. № 4. Том 1. С.100–105.
4. Бондаренко С.М. Використання системи «Упорядкування» (5S) на підприємстві. Управління якістю в освіті та промисловості: досвід, проблеми та перспективи : тези доповідей ІІІ Міжнародної науково-практичної конференції пам’яті професора Петра Столярчука, м. Львів, 11–12 травня 2017 р. Львів : Видавництво Львівської політехніки, 2017. С. 38–39.
5. Колесник С. Порядок із запахом коньяку : бережливе виробництво на підприємстві «Таврія». Охорона праці. 2012. № 12. С. 16–17.
6. Шестопал Г.С., Гавриляк М.Я. Системний підхід до безпечності харчової продукції в ЄС та Україні. Товарознавчий вісник: збірник наукових праць. 2017. Випуск 10. С. 5–13.
7. Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів : Закон України від 22.07.2014 р. № 771/97-ВР / Верховна Рада України. Відомості Верховної Ради України. 1998. № 19. Ст. 98.
Article views: 64
PDF Downloads: 40
Published
2022-09-01
How to Cite
ODARCHENKO, D., SPODAR, K., KARBIVNICHA, T., & LISNICHENKO, O. (2022). DEVELOPMENT OF A STRATEGY FOR IMPROVING THE QUALITY MANAGEMENT SYSTEM AT A VEGETABLE PROCESSING MANUFACTORY. Science Bulletin of Poltava University of Economics and Trade. Series "Technical Sciences", (1), 86-90. https://doi.org/10.37734/2518-7171-2022-1-14
Section
QUALITY AND SAFETY OF INDUSTRIAL PRODUCTS, STANDARDIZATION, METROLOGY, CERTIFICA