ДОСЛІДЖЕННЯ ЯКОСТІ ПИВА СВІТЛОГО ВІТЧИЗНЯНОГО ВИРОБНИЦТВА
Анотація
Мета дослідження. Проведення досліджень з оцінювання якості світлого пива різних торговельних марок вітчизняного виробництва. Під час проведення досліджень вико- ристано методики з визначення органолептичних і фізико-хімічних показників якості пива, викладені в чинних нормативних документах, методи аналізу та порівняння, статистич- ні методи обробки результатів досліджень та експертних оцінок. У результаті досліджен- ня якості семи зразків пива світлого вітчизняного виробництва, що реалізується на ринку, встановлено, що за результатами аналізу маркування досліджуваних зразків пива лише три (зразки № 1, 2 і 4) відповідають встановленим нормативним вимогам. В інших зразках є не- доліки в маркуванні, зокрема не зазначено гранично допустимі відхилення від номінального об’єму та не вказано масову частку сухих речовин у початковому суслі у відсотках. З’ясовано, що органолептичні показники якості: зовнішній вигляд, аромат і смак лише в зразку № 6 від- повідають вимогам нормативних документів, в інших зразках присутні незначні відхилення від норми. Експериментальні товарознавчі дослідження за фізико-хімічними показниками – ма- совою часткою спирту, кислотністю та кольором показали невідповідність встановленим вимогам лише в зразку № 5 за значенням кислотності. Усі інші зразки мали значення, що не перевищували норми, встановлені у вітчизняному стандарті. Отримані результати дослі- джень можуть бути корисними для підприємств роздрібної та оптової торгівлі. Проведені товарознавчі дослідження дають змогу виробникам підвищити рівень якості продукції за по- казниками, що мають відхилення від нормованих значень, та удосконалити маркування відпо- відно до вимог нормативних документів.
Посилання
2. Мельник І. В. Вплив якості підготовки води на органолептичні показники пива / І. В. Мельник, С. А. Чуб, Д. О. Гнатовська // ОНАХВ, Т. 81. – 2017. – № 2. – С. 43–48.
3. Бліщ Р. О. Шляхи та способи покращення якості пива / Р. О. Бліщ, Н. З. Петришин, М. П. Попович // Вісник Львівського торговельно-економічного університету. – 2017. – № 18. – С. 104–107.
4. Третьяк Л. Н. Методологические основы оценки и управления качеством пива с заданными потребительскими свойствами и технология его производства в условиях информационной неопределенности : дис. … д-ра техн. наук : 05.18.15 Технология и товароведение пищевых продуктов и функционального и специализированного назначения и общественного питания / Третьяк Л. Н. – Москва, 2013. – 476 с.
5. Австралийские ученые разрабатывают прибор для оценки качества пива [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://www.beer.ua/avstralyyskye-uchen-e-razrabat-vaiutprybor-dlia-otsenky-kachestva-pyva/ (дата звернення: 10.11.2020). – Назва з екрана.
6. Закон України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів» [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2639-19#Text (accessed 01 November 2020).
7. Пиво. Методи визначення органолептичних показників, об’єму продукції та герметичності закупорювання: ДСТУ 7103:2009. – [Чинний від 2016-01-01]. – Київ : ДП «УкрНДНЦ», 2016. – 10 с. – (Національний стандарт України).
8. Пиво. Загальні технічні умови: ДСТУ 3888:2015. – [Чинний від 2015-11-01]. – Київ : ДП «УкрНДНЦ», 2015. – 17 с. – (Національний стандарт України).
9. Пиво. Методи визначення кольору : ДСТУ 4851:2020. – [Чинний від 2021-01-01]. – Київ : ДП «УкрНДНЦ», 2020. – 15 с. – (Національний стандарт України).
10. Пиво. Методи визначення кислотності : ДСТУ 4852:2007. – [Чинний від 2009-01-01]. – Київ : ДП «УкрНДНЦ», 2009. – 9 с. – (Національний стандарт України).