ДОСЛІДЖЕННЯ СОРБЦІЙНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ ПОРИСТОГО КРОХМАЛЮ ЩОДО ІНКАПСУЛЮВАННЯ АРОМАТИЧНИХ РЕЧОВИН

  • А. Д. АВРАМЕНКО
  • О. В. ГРАБОВСЬКА
Ключові слова: модифікований крохмаль, заморожування, сорбційні властивості, інкапсулювання, ароматичні сполуки, тимол

Анотація

Ароматизатори та смакоароматичні добавки широко використовуються в харчових продуктах для покращення якості та підвищення задоволеності споживачів. В процесі приготування і зберігання харчових продуктів їх смак і аромат може змінюватися. Для захисту летких ароматичних речовин використовують спосіб інкапсулювання їх у нейтральну матрицю, якою часто слугує модифікований крохмаль. Забезпечення стабільності матриці є важливим критерієм для збереження властивостей ароматизованих матеріалів у продуктах харчування чи напоях. Метою роботи було дослідження сорбційних властивостей дослідних зразків модифікованого крохмалю та вивчення ефективності його застосування щодо інкапсулювання летких органічних речовин на прикладі тимолу. Було досліджено сорбційні властивості модифікованого пористого крохмалю, розроблено спосіб інкапсулювання тимолу у його матрицю, та підтверджено можливість його використання як стінового матеріалу для інкапсулювання ароматичних речовин на прикладі тимолу.

Посилання

1. Cayot N., Drusch S., Jouppila K. Physical chemistry for food scientists: рart B, chapter 7: Food flavors. Springer, 2014. Р.1-33. URL: https://institut-agro-dijon.hal.science/hal-03395335.
2. Gupta S., Khan S., Muzafar M., Kushwaha M., Yadav A.K., Gupta A.P. Chapter 6: Encapsulation: entrappingessential oil/flavors/aromas in food. Nanotechnology in the agri-food industry, 2016. P. 229-268. URL: https://doi.org/10.1016/B978-0-12-804307-3.00006-5.
3. Sepelevs I., Stepanova V., Galoburda R. Encapsulation of gallic acid with acid-modifi ed low dextrose equivalent potato starch using spray- and freeze-drying techniques. Pol. J. Food Nutr. Sci., 2018. Vol. 68, № 3. Р. 273–280.
4. Corrêa-Filho L.C., Moldão-Martins M., Alves V.D. Advances in the application of microcapsules as carriers of functional compounds for food products. Applied Science, 2019. Vol. 9, № 571. Р. 1-18.
5. Bertoft E. Understanding starch structure: recent progress. Agronomy, 2017. Vol. 7, № 56. Р. 1-29.
6. Masina N., Choonara Y.E., Kumar P., Du Toit L.C., Govender M., Indermun S., Pillay V. A review of the chemical modification techniques of starch. Carbohydrate polymers, 2017. № 157. Р. 1226-1236.
7. Poornima K., Sinthya R. Application of various encapsulation techniques in food industries. International journal of latest engineering research and applications, 2017. Vol. 2, № 10. Р. 37-41.
8. Hj. Latip D.N., Samsudin H., Utra U. Alias K.A. Modification methods toward the production of porous starch: a review. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 2020. Vol. 61, № 17. Р.2841-2862.
9. Piloni R.V., Bordón M. G., Barrera G. N., Martínez M. L., Ribotta P.D. Porous microparticles of corn starch as bio-carriers for chia oil. Foods, 2022. № 11. Р. 1-15.
10. Чепель Н.В. Розроблення ароматичних композицій ефірної олії шавлії мускатної для інкапсулювання гуміарабіком. Східно-Європейський журнал передових технологій, 2014. Т. 5/6, № 71. С. 45-51.
11. Kausadikara S., Gadhaveb A.D., Waghmareb J. Microencapsulation of lemon oil by spray drying and its application in flavour tea. Advances in applied science research, 2015. Vol. 6, № 4. Р. 69-78.
12. Serrano C., Sapata M., Oliveira M.C., Gerardo A., Viegas C. Encapsulation of oleoresins for salt reduction in food. Acta sci. pol. technol. аliment., 2020. Vol. 19, № 1. С. 57–71.
13. Kowalczyk A., Przychodna M., Sopata S., Bodalska A., Fecka I. Thymol and thyme essential oil–new insights into selected therapeutic applications. Molecules, 2020. Vol. 25. DOI:10.3390/molecules25184125.
14. Escobara A., Perezb M., Romanellia G., Blustein G. Thymol bioactivity: A review focusing on practicalapplications. Arabian Journal of Chemistry, 2020. Vol. 13, № 12. P. 9243-9269.
15. Shlosman K., Rein D.M., Shemesh R., Koifman N., Caspi A. Cohen Y. Encapsulation of thymol and eugenol essential oils using unmodified cellulose: preparation and characterization. Рolymers, 2023. Vol. 15, № 1. DOI: 10.3390/polym15010095.
16. Krystyjan M., Ciesielski W., Gumul D., Buksa K., Ziobro R., Sikora M. Physico-chemical and rheological properties of gelatinized/freeze-dried cereal starches. International agrophysics, 2017. № 37. Р. 357-365.
Переглядів статті: 33
Завантажень PDF: 34
Опубліковано
2023-10-31
Як цитувати
АВРАМЕНКО, А. Д., & ГРАБОВСЬКА, О. В. (2023). ДОСЛІДЖЕННЯ СОРБЦІЙНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ ПОРИСТОГО КРОХМАЛЮ ЩОДО ІНКАПСУЛЮВАННЯ АРОМАТИЧНИХ РЕЧОВИН. Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі. Серія «Технічні науки», (2), 5-11. https://doi.org/10.37734/2518-7171-2023-2-1