РОЗРОБКА РЕЦЕПТУРИ ТА ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОБНИЦТВА БІОЛОГІЧНО АКТИВНОЇ ДОБАВКИ ДО ЇЖІ З ПРИРОДНИХ КОМПОНЕНТІВ

  • В. Г. ЄФІМОВА
Ключові слова: біологічно активна добавка, біологічно активні речовини, муміє, гранулят, капсульована форма

Анотація

У статті наведено результати досліджень з розробки рецептури та технології отримання біологічно активної добавки до їжі з потенційною адаптогенною, антиоксидантною, гепатопротекторною активністю. В якості вихідної сировини було використано природні мінерально-органічні субстрату (муміє) та рослинна сировина як джерело природних біологічно активних речовин. Актуальність дослідження обумовлена необхідністю більш ефективного використання природних біологічно активних сполук, а також розширення асортименту вітчизняних біологічно активних добавок з натуральними компонентами та заміщення імпорту. У роботі було використано стандартні методи досліджень. На підставі літературних даних та результатів проведених досліджень вибрано перспективну сировину, що містить біологічно активні речовини. Оцінено безпеку та потенційні властивості. Експериментально визначено вміст біологічно активних речовин у сировині та в дослідному зразком біологічно активної добавки. Проведено перевірку на сумісність при змішуванні. Науково обґрунтовано п’ять рецептур з різною комбінацією природних компонентів у складі. Вивчено фізико-хімічні та технологічні властивості суміші сухих екстрактів, що визначають вибір технології та якість готового продукту. Описано технологію отримання капсульованої форми біологічно активної добавки на основі сухих екстрактів лікарських рослин та муміє. Перевага технології полягає у використанні природних компонентів, дозволених до застосування, та спеціальних способах обробки, що максимально зберігають біологічно активні речовини. Використано метод вологоактивізованої грануляції. У якості зволожуючого агенту було використано етиловий спирт у концентрації 20 %. Як допоміжні речовини для отримання грануляту використовували лактозу і AEROSIL® 200 Pharma (Evonik Industries, Німеччина). На підставі отриманих результатів було розроблено склад капсул з дозуванням 700 мг. Розроблена біологічна добавка може вироблятися на підприємствах харчової та фармацевтичної промисловості.

Посилання

1. Johanna T. Dwyer, Paul M. Coates, Michael J. Smith Dietary Supplements: Regulatory Challenges and Research Resources. 2018. Nutrients. Vol. 10 (1). P. 73–85.
2. Bogan-Brown K., Yasmeen N., Yusrah I. Synbiotic Supplementation Improves Response to Iron Supplementation in Female Athletes during Training. 2022. Journal of dietary supplements. Vol. 19. P. 366–380.
3. Marleen A. The balance between food and dietary supplements in the general population. 2019. Proceedings of The Nutrition Society. Vol. 1. P. 1-13.
4. Valavanidis A. Dietary Supplements: Beneficial to Human Health of Just Peace of Mind? A Critical Review on the Issue of Benefit/Risk of Dietary Supplements. 2016. Pharmakeftiki. Vol. 28(2). P. 37–56.
5. Machado-Alba J. Vitamin, micronutrients and supplement prescribing patterns in a group of ambulatory colombian patients. 2020. Revista Médicas UIS. P. 456–476.
6. Abdel-Salam D. Epidemiological Aspects of Dietary Supplement use among Saudi Medical Students: A Crosssectional Study. 2020. Open Publ Health J. Vol. 5. P. 46–65.
Переглядів статті: 97
Завантажень PDF: 128
Опубліковано
2022-09-01
Як цитувати
ЄФІМОВА, В. Г. (2022). РОЗРОБКА РЕЦЕПТУРИ ТА ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОБНИЦТВА БІОЛОГІЧНО АКТИВНОЇ ДОБАВКИ ДО ЇЖІ З ПРИРОДНИХ КОМПОНЕНТІВ. Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі. Серія «Технічні науки», (1), 23-27. https://doi.org/10.37734/2518-7171-2022-1-4