PERFORMANCE MANAGEMENT OF RESTAURANTS ON SPECIAL ORDERS (CATERING)
Abstract
The purpose of the article is to summarize the theoretical foundations and develop practical recommendations for managing the efficiency of restaurants on special orders (catering). Methodology of research. Achieving the goals of the study was carried out with the help of methods: systematization, generalization and comparison, economic and mathematical analysis and the method of formalization. Practical value. Opportunities and threats, strengths and weaknesses of catering enterprises are identified, which can be the basis for the formation of management decisions to improve performance. The structure of the Program for Ensuring the Competitiveness of Restaurants on Special Orders (catering) has been formed, containing a set of management processes in order to effectively implement the specific functions of these types of enterprises. The sequence for the development of the "Program for ensuring the competitiveness of restaurants for special orders (catering)", aimed at the effectiveness of management processes related to the efficiency of enterprises, has been established. The effective components of motivational proposals for employees are determined depending on their functional duties, which made it possible to form the components of motivational packages, the use of which will contribute to the competitiveness of employees and enterprises in general. The use of the proposed theoretical foundations and practical recommendations will increase the competitiveness of restaurant enterprises providing catering services.
References
Євдокимова Н. М., Батенко Л. П., Верба В. А. та ін. Економічне управління підприємством : навч. посіб. / за заг. ред. Н. М. Євдокимової. Київ : КНЕУ, 2011. С. 11.
Орликовський М. О., Трокоз Д. І. Новітні концепції управління ефективністю діяльності сучасних підприємств. Ефективна економіка. 2014. № 5. URL: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=3034 (дата звернення: 29.03.2022).
Расулова А. М. Управління конкурентоспроможністю ресторанів. (Автореферат дисертації кандидата економічних наук). Київський національний торгівельно-економічний університет. Київ, 2006. С. 2.
Должанський І. З., Загородних Т. О., Удалих О. О. Управління потенціалом підприємства : навч. посіб. Київ : Центр навчальної літератури, 2006. С. 39.
Організація обслуговування у закладах ресторанного господарства : Підручник: [для вищ. навч. закл.] / За ред. П’ятницької Н. О. 2-ге вид. перероб. та допов. Київ : Центр учбової літератури, 2011. С. 223–226.
Тужилкіна О. В. Оптимізаційне забезпечення ефективної мотивації праці в контексті підвищення якості трудового життя. Соціально-трудові відносини: теорія та практика. 2014. № 1. С. 266–271.
Кирніс Н. І. Мотивація працівників підприємств ресторанного господарства за спеціальними замовленнями (catering) в сучасних умовах. Науковий вісник Миколаївського національного університету ім. В. О. Сухомлинського. 2018. № 2. С. 93–102.
Орлов В. М., Яцкевич І. В., Новицька С. С., Потапова-Сінько Н. Ю. Ефективність управління підприємством в галузі зв’язку : навч. посіб. Одеса : ОНАЗ ім. О. С. Попова, 2013. С. 229.
Yevdokymova N. M., Batenko L. P., Verba V. A. ta in. (2011) Ekonomichne upravlinnia pidpryiemstvom: navch. posib. / za zah. red. N. M. Yevdokymovoi. Kyiv: KNEU, 11. [in Ukrainian]
Orlykovskyi M. O., Trokoz D. I. (2014) Novitni kontseptsii upravlinnia efektyvnistiu diialnosti suchasnykh pidpryiemstv. Efektyvna ekonomika, 5. Available at: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=3034 3 (accessed 29 March 2022) [in Ukrainian]
Rasulova A. M. (2006) Upravlinnia konkurentospromozhnistiu restoraniv. (Avtoreferat dysertatsii kandydata ekonomichnykh nauk). Kyivskyi natsionalnyi torhivelno-ekonomichnyi universytet. Kyiv, 2. [in Ukrainian]
Dolzhanskyi I. Z., Zahorodnykh T. O., Udalykh O. O. (2006) Upravlinnia potentsialom pidpryiemstva: navch. posib. Kyiv: Tsentr navchalnoi literatury, 39. [in Ukrainian]
Orhanizatsiia obsluhovuvannia u zakladakh restorannoho hospodarstva: Pidruchnyk: [dlia vyshch. navch. zakl.] (2011) / Za red. P’iatnytskoi N. O. 2-he vyd. pererob. ta dopov. Kyiv: Tsentr uchbovoi literatury, 223–226. [in Ukrainian]
Tuzhylkina O. V. (2014) Optymizatsiine zabezpechennia efektyvnoi motyvatsii pratsi v konteksti pidvyshchennia yakosti trudovoho zhyttia. Sotsialno-trudovi vidnosyny: teoriia ta praktyka, 1, 266–271. [in Ukrainian]
Kyrnis N. I. (2018) Motyvatsiia pratsivnykiv pidpryiemstv restorannoho hospodarstva za spetsialnymy zamovlenniamy (catering) v suchasnykh umovakh. Naukovyi visnyk Mykolaivskoho natsionalnoho universytetu im. V. O. Sukhomlynskoho, 2, 93–102. [in Ukrainian]
Orlov V. M., Yatskevych I. V., Novytska S. S., Potapova-Sinko N. Yu. (2013) Efektyvnist upravlinnia pidpryiemstvom v haluzi zviazku: navch. posib. Odesa: ONAZ im. O.S. Popova, 229. [in Ukrainian]