ЕФЕКТИВНІСТЬ МІГРАЦІЙНОЇ ПОЛІТИКИ ЯК НЕОБХІДНА УМОВА ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ РЕСПУБЛІКИ МОЛДОВА

  • Н. Антоці Молдовський державний університет
Ключові слова: міграція, міграційні потоки, міграційна політика, регулювання міграції, імміграційна політика

Анотація

Міграція залишається актуальним і постійно мінливим процесом, тому постійне вивчення цього явища на національному, регіональному та міжнародному рівнях є необхідним. Перебуваючи у прямих зв'язках впливу з численними процесами, як економічними, соціальними, демографічними, так і політичними, релігійними, цей процес вимагає постійного вдосконалення політики у сфері міграції та ефективного управління міграційними потоками. Держави Європейського Союзу зіткнулися з найбільшою міграційною кризою у своїй новітній історії, тому застосування та регулювання цього процесу стало нагальною потребою. У Республіці Молдова проблема міграції також стоїть гостро. Це явище постійно набуває все більших масштабів, проявляючись через різні економічні та соціальні наслідки. Методологія дослідження. Використано такі методи дослідження, як: аналіз і синтез, індукція і дедукція, господарська практика, діалектичний та аналогічний методи, метод наукової абстракції, кількісний та якісний аналіз, а також повсякденна практика. Висновки. Це розуміння розвитку міграційного процесу в ЄС, поглиблене знання європейської міграційної політики, визначення угод, які регулюють цей процес, статистичний аналіз міграційних потоків, представлення впливу міграції на показники національної та європейської економіки, розвиток критичного потенціалу та висвітлення актуальних аспектів міграційного феномену. Практична значимість. Полягає в окресленні шляхів ефективного управління міграцією в європейському просторі, в тому числі національному; висвітленні чинників, видів міграції, а також інтеграційних проблем всередині європейських суспільств; аргументації дій та методів підвищення ефективності політики у сфері міграції.

Посилання

Branaşco, N. (2014). International labor migration: Trends and socio-economic effects, Chişinău, p. 130.

Mansoor, A., Quillin, B. (2016) Migration and remittances: Eastern Europe and the former Soviet Union, Washington, p. 98.

Rădulescu, M. (2005). Europe in motion, Bucureşti, p. 160.

GUVERNUL. URL: http://lex.justice.md/index.php?action=view&view=doc&lang=1&id=353112

Переглядів статті: 51
Завантажень PDF: 31
Опубліковано
2022-12-29
Як цитувати
Антоці, Н. (2022). ЕФЕКТИВНІСТЬ МІГРАЦІЙНОЇ ПОЛІТИКИ ЯК НЕОБХІДНА УМОВА ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ РЕСПУБЛІКИ МОЛДОВА. Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі. Серія «Економічні науки», (2 (106), 55-59. https://doi.org/10.37734/2409-6873-2022-2-8
Розділ
СВІТОВЕ ГОСПОДАРСТВО І МІЖНАРОДНІ ЕКОНОМІЧНІ ВІДНОСИНИ