CULTURE AND ENTREPRENEUSHIP IN TOURISM: A TRANSDISCIPLINARY APPOACH

  • Heorhii Skliar Poltava University of Economics and Trade
  • Mykhaylo Logvyn Poltava University of Economics and Trade
  • Danyil Logvyn Poltava University of Economics and Trade
  • Anastasiia Cherkaska Poltava University of Economics and Trade
  • Karina Narizhniak Poltava University of Economics and Trade
Keywords: tourism, tourism studies, philosophy, society, education, culture, entrepreneurship, transdisciplinarity

Abstract

The purpose of the article is the practical application of a trans-disciplinary approach to the study of the phenomena of culture and entrepreneurship in tourism. Methodology of research. The tasks set in the article were solved using general scientific methods: analysis and synthesis, systematization and generalization. The concept of mutually shared relations, the personal methodology of post-non-classical economic science is used. Findings. It has been established that the key methodological component of research in the transdisciplinary paradigm is the recognition of the integral three-hypostatic nature of a person, which corresponds to the integral character of tourist activity. It is emphasized that the need for human knowledge of the world is realized due to science, the integration processes of which reflect transdisciplinarity (through-disciplinarity). A view on the primacy of the sequential development of the methodological foundations of post-nonclassical science in the formation of a transdisciplinary approach is formulated. The interaction of philosophy, science, theology, culture, spirituality, religion, society, and education in the process of learning the inner world of a person is indicated. The transdisciplinary approach in tourism has been tested. The distinction between tourismology and tourism studies, which are considered in the formats of a scientific discipline and an educational component, is supported. The formulated problem of the development of the economic theory of tourism and recreation in the structure of tourism. Practical value. The article substantiates the view of culture as a business project in tourism, defines the partnership nature of the interaction of stakeholders in the process of formation, implementation and consumption of a cultural product for tourists. An important component of the educational discourse of the problem is the formation of entrepreneurial competence of higher education students. It was found that cultural and educational tourism and its varieties need further development, which is connected with the formation of a system of measures to increase the effectiveness of state regulation and management of tourism at the state, regional and municipal levels, especially in the business sector.

References

Бордун О., Романів П. Системна класифікація туризмознавства: наукові традиції та сучасні виклики. Вісник Львівського університету. Серія географічна. 2019. Вип. 53. С. 59–69.

Вітер О. М., Килин О. В., Стручок Н. М. Формування інтегрованих компетенцій в підготовці фахівців сфери підприємницької діяльності. Регіональна економіка та управління. 2018. № 1. С. 43–48.

Задорожна О. Г. Постнекласичні методологічні засади дослідження сучасного господарства : монографія. Харків : «Точка», 2017. 452 с.

Логвин М. М., Самченко Ю. В. Національно-етнічні характеристики населення ЄС як фактор розвитку етнічного туризму. Розвиток українського етнотуризму: проблеми та перспективи: Зб. матер. IV всеукраїнської наук.-практ. конф. молодих вчених та студентів (Львів, 25 лютого 2016 р.) / МОНу, ЛІЕТ. Львів: ЛІЕТ, 2016. С. 146–152.

Модернізація туризмознавства: теорія і практика партнерства : монографія / [авт. кол]; за заг. ред. Г. П. Скляра. Полтава : ПУЕТ, 2015. 372 с.

Основи туризмології : навч. посіб. / О. А. Кручек та ін. Херсон : ОЛДІ-ПЛЮС, 2020. 234 с.

Пазенок В. С. Проблема адаптації туризму до обставин сучасного соціуму. Наукові записки КУТЕП. 2014. Вип. 18. С. 9–18.

Перро С., Оернер Ж. М. Необхідність туризмології. Пазенок В. С., Федорченко В. К. Філософія туризму : навч. посіб. Київ : Кондор, 2009. С. 168–173.

Радіонова О. М., Оболенцева Л. В., Александрова С. А. Креативність і туризм: діалектика взаємозв’язку (міжнародний досвід). Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія : Міжнародні економічні відносини та світове господарство. 2020. Вип. 29. С. 138–141.

Скляр Г. П. Особистість і благо туризму: постнекласичні студії. Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі. Серія «Економічні науки». 2017. № 5. С. 160–166.

Скляр Г. П., Кобобел А. Є. Дозвіллєво-туристична діяльність: трансдисциплінарний погляд. Туризм і гостинність: стан, проблеми, перспективи : матер. VIII Міжнар. наук.-практ. конф. (16 травня 2024 р., м. Черкаси). Черкаси : Вид-ць Юлія Чабаненко, 2024. С. 54–57.

Сокол Т. Г., Усатенко Т. П. Туризмознавство у професійній підготовці фахівців. Перспективи розвитку туризму в Україні та світі: управління, технології, моделі : колективна монографія. 7-е вид. / за наук. ред. Л. Ю. Матвійчук, Ю. М. Барського, М. Ю. Лепко. Луцьк : ВІП Луцького НТУ, 2021. С. 436–447.

Теліженко Л., Панкратова В. Трансдисциплінарність як новий тип вироблення наукового знання. Збірник наукових праць ΛΌГOΣ. 2021. Вип. 3. DOI: https://doi.org/10.36074/logos-19.03.2021.v3.08

Троїцька Т. С., Тараненко Г. Г. Цілісність людини у трансдисциплінарному синтезі: спроба філософської кристалізації. Актуальні проблеми філософії та соціології. 2017. № 15. С. 139–141.

Туризмологія: концептуальні засади теорії туризму : монографія / [В. К. Федорченко, В. С. Пазенок, О. А. Кручек та ін.]. Київ : ВЦ «Академія», 2013. 368 с.

Філіппов В. Ю. Еволюція понятійно-категорійного апарату підприємництва. Економіка: реалії часу. 2019. № 1 (41). С. 72–80.

Чайка Я. М. Трансдисциплінарність інтеграційних процесів у науці. Академічні візії. 2022. Вип. 3. С. 3–14.

Чорна Н. М. Креативні індустрії та їх роль у розвитку культурно-пізнавального туризму. Економіка та суспільство. 2023. Вип. 48. URL: https://economyandsociety.in.ua/index.php/journal/article/view/2228 (дата звернення: 23.06.2024).

Bordun, O., & Romaniv, P. (2019) Systemna klasyfikatsiia turyzmoznavstva: naukovi tradytsii ta suchasni vyklyky [System classification of tourism: scientific traditions and modern challenges]. Visnyk Lvivskoho universytetu. Seriia heohrafichna – Visnyk of the Lviv University. Series Geography, 53, 59–69 [in Ukrainian].

Viter, O. M., Kylyn, O. V., & Struchok, N. M. (2018) Formuvannia intehrovanykh kompetentsii v pidhotovtsi fakhivtsiv sfery pidpryiemnytskoi diialnosti [The formation of integrated competencies in the training of specialists in the field of entrepreneurial activity]. Rehionalna ekonomika ta upravlinnia – Regional economics and management, 1, 43–48 [in Ukrainian].

Zadorozhna, O. H. (2017) Postneklasychni metodolohichni zasady doslidzhennia suchasnoho hospodarstva [Post-non-classical methodological foundations of modern economy research]. Kharkiv: «Tochka» [in Ukrainian].

Lohvyn, M. M, & Samchenko, Yu. V. (2016) Natsionalno-etnichni kharakterystyky naselennia YeS yak faktor rozvytku etnichnoho turyzmu [National and ethnic characteristics of the EU population as a factor in the development of ethnic tourism]. Rozvytok ukrainskoho etnoturyzmu: problemy ta perspektyvy: Zbirnyk matererialiv IV vseukrainskoi naukovo-praktychnoi konferentsii molodykh vchenykh ta studentiv – Development of Ukrainian ethnotourism: problems and prospects : Collection of materials of the fourth All-Ukrainian Scientific And Practical Conference Of Young Scientists And Students. (pp. 146–152). Lviv: LIET [in Ukrainian].

Skliar, H. P. (Eds.). (2015) Modernizatsiia turyzmoznavstva: teoriia i praktyka partnerstva [Modernization of tourism studies: theory and practice of partnership]. Poltava: PUET [in Ukrainian].

Kruchek, O. A., Solianyk, S. F., Parubets, O. V., & Hordiienko, S. I. (2020) Osnovy turyzmolohii [Basics of tourismology]. Kherson: OLDI-PLIuS [in Ukrainian].

Pazenok, V. S. (2014) Problema adaptatsii turyzmu do obstavyn suchasnoho sotsiumu [The problem of adapting tourism to the circumstances of modern society]. Naukovi zapysky KUTEP – Scientific notes of KUTEL, 18, 9–18 [in Ukrainian].

Perro, S., & Oerner, Zh.-M. (2009) Neobkhidnist turyzmolohii [Necessity of tourismology] / Serzh Perro, Zhan Mishel Oerner [Serge Perrault, Jean Michel Oerner] / Pazenok B. C., & Fedorchenko V. K. Filosofiia turyzmu – Philosophy of tourism. (pp. 168–173). Kyiv : Kondor [in Ukrainian].

Radionova, O. M., Obolentseva, L. V., & Aleksandrova, S. A. (2020) Kreatyvnist i turyzm: dialektyka vzaiemozviazku (mizhnarodnyi dosvid) [Creativity and tourism: the dialectic of the relationship (international experience)]. Naukovyi visnyk Uzhhorodskoho natsionalnoho universytetu. Seriia: Mizhnarodni ekonomichni vidnosyny ta svitove hospodarstvo – Uzhorod National University Herald. Series: International Economic Relations and World Economy, 29, 138–141 [in Ukrainian].

Skliar, H. P., & Kobobel, A. Ye. (2024) Dozvillievo-turystychna diialnist: transdystsyplinarnyi pohliad [Leisure tourism activity: a transdisciplinary view]. Turyzm i hostynnist: stan, problemy, perspektyvy : materialy VIII Mizhnarodnoi naukovo-praktychnoi konferentsii – Tourism and hospitality: state, problems, prospects: materials of the eighth International Scientific and Practical Conference. (pp. 54–57). Cherkasy: Vyd-ts Yuliia Chabanenko [in Ukrainian].

Skliar, H. P. (2017) Osobystist i blaho turyzmu: postneklasychni studii [Personality and the good of tourism: post-nonclassical studies]. Naukovyi visnyk Poltavskoho universytetu ekonomiky i torhivli. Seriia «Ekonomichni nauky» – Scientific Bulletin of the Poltava University of Economics and Trade. Series «Economic Sciences», 5, 160–166 [in Ukrainian].

Sokol, T. H., & Usatenko, T. P. (2021) Turyzmoznavstvo u profesiinii pidhotovtsi fakhivtsiv [Tourism studies in the professional training of specialists]. Perspektyvy rozvytku turyzmu v Ukraini ta sviti: upravlinnia, tekhnolohii, modeli – Prospects for the development of tourism in Ukraine and the world: management, technologies, models. (pp. 436–447). Lutsk: VIP Lutskoho NTU [in Ukrainian].

Telizhenko, L. V. & Pankratova, V. O. (2021) Transdystsyplinarnist yak novyi typ vyroblennia naukovoho znannia [Transdisciplinarity as a new type of production of scientific knowledge]. Zbirnyk naukovykh prats ΛΌГOΣ – Collection of scientific works ΛΌГOΣ, Vol. 3. DOI: https://doi.org/10.36074/logos-19.03.2021.v3.08 [in Ukrainian].

Troitska, T. S., & Taranenko, H. H. (2017) Tsilisnist liudyny u transdystsyplinarnomu syntezi: sproba filosofskoi krystalizatsii [Human integrity in transdisciplinary synthesis: an attempt at philosophical crystallization]. Aktualni problemy filosofii ta sotsiolohii – Current Problems of Philosophy and Sociology, 15, 139–141 [in Ukrainian].

Fedorchenko, V. K., Pazenok, V. S., & Kruchek, O. A. et al. (2013) Turyzmolohiia : kontseptualni zasady teorii turyzmu [Tourismology : conceptual foundations of the theory of tourism]: monohrafiia. Kyiv : VTs «Akademiias» [in Ukrainian].

Filippov, V. Yu. (2019) Evoliutsiia poniatiino-katehoriinoho aparatu pidpryiemnytstva [Evolution of the conceptual and categorical apparatus of entrepreneurship]. Ekonomika: realii chasu – Economics: time realities, 1 (41), 72–80 [in Ukrainian].

Chaika, Ya. M. (2022) Transdystsyplinarnist intehratsiinykh protsesiv u nautsi [Transdisciplinarity of integration processes in science]. Akademichni vizii – Academic visions, 3, 3–14 [in Ukrainian].

Chorna, N. M. (2023) Kreatyvni industrii ta yikh rol u rozvytku kulturno-piznavalnoho turyzmu [Creative industries and their role in the development of cultural and educational tourism]. Ekonomika ta suspilstvo – Economy and Society, Vyp. 48. Retrieved from https://economyandsociety.in.ua/index.php/journal/article/view/2228 (accessed 23 June 2024) [in Ukrainian].

Article views: 3
PDF Downloads: 3
Published
2024-08-30
How to Cite
Skliar, H., Logvyn, M., Logvyn, D., Cherkaska, A., & Narizhniak, K. (2024). CULTURE AND ENTREPRENEUSHIP IN TOURISM: A TRANSDISCIPLINARY APPOACH. Scientific Bulletin of Poltava University of Economics and Trade. A Series of “Economic Sciences”, (3 (113), 37-42. https://doi.org/10.37734/2409-6873-2024-3-5