РОЗРОБЛЕННЯ ТЕХНОЛОГІЇ ЛАКТОФЕРМЕНТОВАНИХ НАПОЇВ ІЗ ВИКОРИСТАННЯМ МАЛЬТОЗНОЇ ПАТОКИ Й МЕДУ

  • Л. П. ХОЛОДНИЙ
  • Н. В. РОГОВА
  • Л. М. МЕДВЕДЬ Вищий навчальний заклад Укоопспілки «Полтавський університет економіки і торгівлі»
Ключові слова: водні екстракти, пробіотики, молочнокислі бактерії, профілактичне призначення, лактоферментовані напої, лікувальна дія, харчова та біологічна цінність, мед, патока

Анотація

Представлені результати досліджень у галузі створення лактоферментованих напоїв лікувально-профілактичного призначення з використанням нестандартної сировини та відходів консервного виробництва (вичавок). Як біологічно активну добавку запропоновано додавати мальтозну патоку або мед. Досліджено хімічний склад нестандартної сировини та відходів консервного виробництва, компонентну сумісність обраної для досліджень сировини. Підібрано раціональні композиції. Доведено доцільність використання чистих культур молочнокислих бактерій Lactobacillus plantarum штаму AH 11/16 для отримання зброджених екстрактів. Визначено органолептичні та фізико-хімічні показники експериментальних зразків напоїв. Застосування мальтозної патоки та меду дає можливість урізноманітнити смакову гаму напоїв, розширити асортимент продукції, запропонувавши споживачам якісно новий продукт підвищеної харчової та біологічної цінності, вироблений на вітчизняній натуральній сировині.

Посилання

1. Mazaraki, A. A., Peresichnyi, M. I., Kravchenko, M. F. ta in., [za red. M. I. Peresichnoho]. Tekhnolohiia kharchovykh produktiv funktsionalnoho pryznachennia : monohrafiia [Food Technology functionality: monograph]. 2-he vyd., pererob. i dopov. Kyiv: Kyiv. nats. torh.-ekon. un-t, 2012, 1116 р. [in Ukrainian].
2. Ukrainets, A. I., Simakhina, H. O. (2009). Tekhnolohiia ozdorovchykh kharchovykh produktiv [Technology health food]. Kyiv: NUKhT, 310 р. [in Ukrainian].
3. Kislukhina, O., Kiudalas, I. (1997). Biotekhnolohichni osnovy pererobky roslynnoi syrovyny [Biotechnological bases processing plant material]. Kaunas: Tekhnolohiia, 183 р. [in Ukrainian].
4. Kapreliants, L. V. Perspektyvy pererobky vtorynnoi roslynnoi syrovyny biotekhnolohichnymy metodamy. Nauk. pr. ODAKhT – Proceedings ODAHT, 1994, vyp. 15, рр. 111–115 [in Ukrainian].
5. Lebediev, Ye. I. (1982). Kompleksne vykorystannia syrovyny v kharchovii promyslovosti [Integrated use of raw materials in the food industry]. Мoskov: Lehka i kharchova promislovist, 238 p. [in Ukrainian].
6. Kapreliants, L. V. Biotekhnolohiia u vyrobnytstvi kharchovykh produktiv. Kharchova ta pererobna promislovist' [Food and processing industry], 1992, № 8, pр. 20 [in Ukrainian].
7. Kvasnykov, Ye. I. (1960). Biolohiia molochnokyslykh bakterii [Biology lactic acid bacteria]. Tashkent: Vyd-vo ANUz RSR, 241 р. [in Ukrainian].
Переглядів статті: 0
Завантажень PDF: 0
Опубліковано
2021-07-30
Як цитувати
ХОЛОДНИЙ, Л. П., РОГОВА, Н. В., & МЕДВЕДЬ, Л. М. (2021). РОЗРОБЛЕННЯ ТЕХНОЛОГІЇ ЛАКТОФЕРМЕНТОВАНИХ НАПОЇВ ІЗ ВИКОРИСТАННЯМ МАЛЬТОЗНОЇ ПАТОКИ Й МЕДУ. Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі. Серія «Технічні науки», 70(1), 33-40. вилучено із https://puet.poltava.ua/index.php/technical/article/view/392

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають