РОЗРОБЛЕННЯ ТЕХНОЛОГІЇ ЛАКТОФЕРМЕНТОВАНИХ НАПОЇВ ІЗ ВИКОРИСТАННЯМ МАЛЬТОЗНОЇ ПАТОКИ Й МЕДУ
Анотація
Представлені результати досліджень у галузі створення лактоферментованих напоїв лікувально-профілактичного призначення з використанням нестандартної сировини та відходів консервного виробництва (вичавок). Як біологічно активну добавку запропоновано додавати мальтозну патоку або мед. Досліджено хімічний склад нестандартної сировини та відходів консервного виробництва, компонентну сумісність обраної для досліджень сировини. Підібрано раціональні композиції. Доведено доцільність використання чистих культур молочнокислих бактерій Lactobacillus plantarum штаму AH 11/16 для отримання зброджених екстрактів. Визначено органолептичні та фізико-хімічні показники експериментальних зразків напоїв. Застосування мальтозної патоки та меду дає можливість урізноманітнити смакову гаму напоїв, розширити асортимент продукції, запропонувавши споживачам якісно новий продукт підвищеної харчової та біологічної цінності, вироблений на вітчизняній натуральній сировині.
Посилання
2. Ukrainets, A. I., Simakhina, H. O. (2009). Tekhnolohiia ozdorovchykh kharchovykh produktiv [Technology health food]. Kyiv: NUKhT, 310 р. [in Ukrainian].
3. Kislukhina, O., Kiudalas, I. (1997). Biotekhnolohichni osnovy pererobky roslynnoi syrovyny [Biotechnological bases processing plant material]. Kaunas: Tekhnolohiia, 183 р. [in Ukrainian].
4. Kapreliants, L. V. Perspektyvy pererobky vtorynnoi roslynnoi syrovyny biotekhnolohichnymy metodamy. Nauk. pr. ODAKhT – Proceedings ODAHT, 1994, vyp. 15, рр. 111–115 [in Ukrainian].
5. Lebediev, Ye. I. (1982). Kompleksne vykorystannia syrovyny v kharchovii promyslovosti [Integrated use of raw materials in the food industry]. Мoskov: Lehka i kharchova promislovist, 238 p. [in Ukrainian].
6. Kapreliants, L. V. Biotekhnolohiia u vyrobnytstvi kharchovykh produktiv. Kharchova ta pererobna promislovist' [Food and processing industry], 1992, № 8, pр. 20 [in Ukrainian].
7. Kvasnykov, Ye. I. (1960). Biolohiia molochnokyslykh bakterii [Biology lactic acid bacteria]. Tashkent: Vyd-vo ANUz RSR, 241 р. [in Ukrainian].