ДОСЛІДЖЕННЯ ХІМІЧНОГО СКЛАДУ СОРТІВ БАТАТУ, ЯКІ ВИРОЩУЮТЬ В УКРАЇНІ
Анотація
У статті проаналізовано обсяги світового виробництва однієї з найважливіших і найпоширеніших бульбоплідних культур – батату, а також умови вирощування та культивування. Відомо багато сортів батату, кожен із яких має характерні смакові якості й зовнішній вигляд. Оскільки не існує офіційної сортової класифікації, тому залежно від сорту та складу ґрунту можуть утворюватися різні за формою та забарвленням бульби, хімічний склад, яких обумовлений сортовими особливостями та умовами вирощування. У роботі досліджено й проведено детальний аналіз хімічного складу сортів батату, які вирощуються в умовах Лісостепу та Полісся України; а також зроблено порівняльну оцінку із сортами, які культивують в інших країнах. Отримані результати показали, що, попри відсутність батату в реєстрі рекомендованих сортів рослин України, його можна вважати на сьогодні перспективною культурою для вирощування, не тільки на присадибних ділянках, але й у промислових масштабах.
Посилання
2. Natsional'nyj ekoloho-naturalistychnyj tsentr [National ecological center]. Available at: http://www.nenc.gov.ua/old/index.php?q=324. [in Ukrainian].
3. Pinchuk, M. O. Batat – ekzotychnyj ovoch [Yam – exotic vegetable]. Parostok – Sprout, 2010, no. 1 (65), рр. 21–24 [in Ukrainian].
4. Namestnikov, A. F., Zagibalov, A. F., Zver'- kova, A. S. Tehnologija konservirovanija subtropicheskih i tropicheskih fruktov i ovoshhej [Technology preservation of tropical and subtropical fruits and vegetables: a training manual]. Kyiv, Odessa: Vishha shkola, 1996, 345 р. [in Russian].
5. Skurihina, I. M., Volgareva, M. N. (red.). Himicheskij sostav pishhevyh produktov: spravochnye tablicy soderzhanija aminokislot, zhirnyh kislot, vitaminov, makro- i mikrojelementov, organicheskih kislot i uglevodov [The chemical composition of foods lookup tables of amino acids, fatty acids, vitamins, macro- and micronutrients, organic acids and carbohydrates]. Moskow: Agropromizdat, 1987, 326 р. [in Russian].
6. Makiev O. N. Soderzhanie biologicheski aktvinyh veshhestv v batate kul'turnom (Ipomea batattas), stevii Redaudi (Stevia rebaudiana Bertoni), solodke shhetinistoj (Glycyrrhira echinata L.) v uslovijah RSO-Alanija i ih prakticheskoe ispol'zovanie : avtoref. dis. … kand. biol. nauk: 03.02.14 [The content of biologically active substances in the sweet potatoes cultural (Ipomea batattas), Stevia Series Audi (Stevia rebaudiana Bertoni),������������������������������������ licorice bristly ������������������(�����������������Glycyrrhira������ �����echinata L.) in conditions of North Ossetia-Alania and their practical use: the thesis abstract on competition of a scientific degree of Cand. biol. Sciences: spec. 03/02/14 "Biological resources"]. Vladikavkaz: GGAU, 2012, 20 р. [in Russian].