ОСНОВНІ СКЛАДОВІ ПОЛІТИКИ ТА ЕЛЕМЕНТИ СТРАТЕГІЇ УПРАВЛІННЯ СТАЛИМИ ПРОДОВОЛЬЧИМИ СИСТЕМАМИ У ГЛОБАЛЬНОМУ ВИМІРІ

  • О.В. Погорєлова Національний університет кораблебудування імені Адмірала Макарова
Ключові слова: продовольча система, економічна сфера, екологічна сфера, соціальна сфера, драйвери, трансформація, політика, стратегія

Анотація

Мета статті полягає в обґрунтуванні складових політики та елементів стратегії управління сталими продовольчими системами. Методика дослідження. У процесі дослідження використовувались такі методи: абстрактно-логічний, історичний, монографічний, термінологічного аналізу і операціоналізації понять, прямого аналізу та синтезу. Результати: систематизовано результати, проблеми та виклики глобальної продовольчої системи; визначено основні елементи продовольчої системи та її зв'язок з соціально-економічними та екологічними драйверами; обґрунтовано основні складові трансформації політики та стратегії управління продовольчими системами у глобальному вимірі. Практична значущість результатів дослідження. Отримані результати є базисом при розробці та реалізації національних та регіональних програм забезпечення продовольчої безпеки країни.

Посилання

Зоря О. П., Яснолоб І. О., Братанов Б. В. Теоретико-методичні засади сталого розвитку продовольчої сфери у системі економічної безпеки держави. Причорноморські економічні студії. 2021. Вип. 69. С. 5–9.

Cичевський М. П., Дейнеко Л. В., Кушніренко О. М., Вознесенська Н. С. Сучасні моделі соціально-економічного прогресу і сталий розвиток продовольчої системи. Продовольчі ресурси. 2022. № 18. С. 193–206.

Левек Р. Сільськогосподарські структури, сталість продовольчих систем та регулювання земельних ринків. Економіка АПК. 2020. № 1. С. 18–33.

Kotykova O., Babych M., Krylova I. Forming the system of food security indicators following the criteria of the SDGs-2030. Potravinarstvo, 2020. Vol. 14, pp. 1055–1065.

Kotykova O., Babych M., Pohorielova O. Key aspects of the relationship between sustainable development goals, food security and agriculture. European Countryside, 2022. Vol. 14, No. 4, pp. 721–752.

UNEP. Food Systems and Natural Resources. A Report of the Working Group on Food Systems of the International Resource Panel / Westhoek, H, Ingram J., Van Berkum, S., Özay, L., and Hajer M. URL: https://www.resourcepanel.org/reports/food-systems-and-natural-resources (дата звернення: 22.06.2023)

FAO. Conservation Agriculture. URL: http://www.fao.org/conservation-agriculture/en/ (дата звернення: 22.06.2023)

FAO. The state of world fisheries and aquaculture. Rome: Food and Agriculture Organization of the United Nations. URL: https://www.fao.org/3/i2727e/i2727e.pdf (дата звернення: 22.06.2023)

HLPE. Nutrition and food systems. A report by the High Level Panel of Experts on Food Security and Nutrition of the Committee on World Food Security. Rome. URL: https://www.fao.org/policy-support/tools-and-publications/resources-details/en/c/1155796/ (дата звернення: 22.06.2023)

FAO. Global food losses and food waste – Extent, causes and prevention. Rome: Food and Agriculture Organization of the United Nations. URL: https://reliefweb.int/report/world/global-food-losses-and-food-waste-extent-causes-and-prevention (дата звернення: 22.06.2023)

FAO. Energy-smart food for people and climate. Issue paper. Rome: Food and Agriculture Organization of the United Nations. URL: https://www.fao.org/sustainable-food-value-chains/library/details/en/c/266092/ (дата звернення: 22.06.2023)

FAO. Leaving no one behind: Achieving gender equality for food security, nutrition and sustainable agriculture. FAO Conference, 40th Session. Rome, 3-8 July 2017.

IPCC. Global warming of 1.5°C. Switzerland: Intergovernmental Panel on Climate Change. URL: http://report.ipcc.ch/sr15/pdf/sr15_spm_final.pdf (дата звернення: 22.06.2023)

Dubbeling M., Zeeuw H.D., Veenhuizen, R.V. Cities, poverty and food: multi-stakeholder policy and planning in urban agriculture. Practical Action Publishing. URL: https://ruaf.org/assets/2019/11/Cities-Poverty-and-Food.pdf (дата звернення: 22.06.2023)

Ingram J., Ericksen P., Liverman, D. Food security and global environmental change. Routledge. URL: https://www.academia.edu/1304309/Food_security_and_global_environmental_change_Edited_by_John_Ingram_Polly_Ericksen_and_Diana_Liverman (дата звернення: 22.06.2023)

TEEB for Agriculture & Food: Scientific and Economic Foundations. Geneva: United Nations Environment Programme. URL: https://teebweb.org/wp-content/uploads/2018/11/Foundations_Report_Final_October.pdf (дата звернення: 22.06.2023)

One Planet Network. Sustainable Food Systems Programme. URL: https://www.oneplanetnetwork.org/programmes/sustainable-food-systems (дата звернення: 22.06.2023)

UNEP. The Critical Role of Global Food Consumption Patterns in Achieving Sustainable Food Systems and Food for All: A UNEP Discussion Paper. Paris: United Nations Environment Programme, Division of Technology, Industry and Economics. URL: https://wedocs.unep.org/bitstream/handle/20.500.11822/25186/Food_Consumption_Patterns.pdf?sequence=1&isAllowed=y (дата звернення: 22.06.2023)

TEEB for Agriculture & Food: an interim report. Geneva: United Nations Environment Programme. URL: https://www.teebweb.org/wp-content/uploads/2015/12/TEEBAgFood_Interim_Report_2015_web.pdf (дата звернення: 22.06.2023)

HLPE. Food losses and waste in the context of sustainable food systems. A report by the High Level Panel of Experts on Food Security and Nutrition of the Committee on World Food Security. Rome. URL: https://www.fao.org/3/i3901e/i3901e.pdf (дата звернення: 22.06.2023)

Zoria, O. P., Yasnolob, I. O., Bratanov, B. V. (2021). Teoretyko-metodychni zasady staloho rozvytku prodovolchoi sfery u systemi ekonomichnoi bezpeky derzhavy [Theoretical and methodological principles of sustainable development of the food sector in the system of economic security of the state]. Prychornomorski ekonomichni studii, 69, 5–9. [in Ukrainian]

Cychevskyi, M. P., Deineko, L. V., Kushnirenko, O. M., Voznesenska, N. S. (2022). Suchasni modeli sotsialno-ekonomichnoho prohresu i stalyi rozvytok prodovolchoi systemy [Modern models of socio-economic progress and sustainable development of the food system]. Prodovolchi resursy, 18, 193–206. [in Ukrainian]

Levek, R. (2020). Silskohospodarski struktury, stalist prodovolchykh system ta rehuliuvannia zemelnykh rynkiv [Agricultural structures, sustainability of food systems and regulation of land markets]. Ekonomika APK, 1, 18–33. [in Ukrainian]

Kotykova, O., Babych, M., and Krylova, I. (2020). Forming the system of food security indicators following the criteria of the SDGs-2030. Potravinarstvo, 14, 1055–1065.

Kotykova O., Babych M., and Pohorielova O. (2022). Key aspects of the relationship between sustainable development goals, food security and agriculture. European Countryside, 14, 4, 721–752.

UNEP. (2016). Food Systems and Natural Resources. A Report of the Working Group on Food Systems of the International Resource Panel / Westhoek, H, Ingram J., Van Berkum, S., Özay, L., and Hajer M. Available at: https://www.resourcepanel.org/reports/food-systems-and-natural-resources (accessed 22 June 2023)

FAO. (2017). Conservation Agriculture. Available at: http://www.fao.org/conservation-agriculture/en/ (accessed 22 June 2023)

FAO. (2012). The state of world fisheries and aquaculture. Rome: Food and Agriculture Organization of the United Nations. Available at: https://www.fao.org/3/i2727e/i2727e.pdf (accessed 22 June 2023)

HLPE. (2017). Nutrition and food systems. A report by the High Level Panel of Experts on Food Security and Nutrition of the Committee on World Food Security. Rome. Available at: https://www.fao.org/policy-support/tools-and-publications/resources-details/en/c/1155796/ (accessed 22 June 2023)

FAO. (2011). Global food losses and food waste – Extent, causes and prevention. Rome: Food and Agriculture Organization of the United Nations. Available at: https://reliefweb.int/report/world/global-food-losses-and-food-waste-extent-causes-and-prevention (accessed 22 June 2023)

FAO. (2011). Energy-smart food for people and climate. Issue paper. Rome: Food and Agriculture Organization of the United Nations. Available at: https://www.fao.org/sustainable-food-value-chains/library/details/en/c/266092/ (accessed 22 June 2023)

FAO. (2017). Leaving no one behind: Achieving gender equality for food security, nutrition and sustainable agriculture. FAO Conference, 40th Session. Rome, 3-8 July 2017.

IPCC. (2018). Global warming of 1.5°C. Switzerland: Intergovernmental Panel on Climate Change. Available at: http://report.ipcc.ch/sr15/pdf/sr15_spm_final.pdf (accessed 22 June 2023)

Dubbeling, M., Zeeuw, H.D., and Veenhuizen, R.V. (2010). Cities, poverty and food: multi-stakeholder policy and planning in urban agriculture. Practical Action Publishing. Available at: https://ruaf.org/assets/2019/11/Cities-Poverty-and-Food.pdf (accessed 22 June 2023)

Ingram J., Ericksen P., Liverman, D. (2012). Food security and global environmental change. Routledge. Available at: https://www.academia.edu/1304309/Food_security_and_global_environmental_change_Edited_by_John_Ingram_Polly_Ericksen_and_Diana_Liverman (accessed 22 June 2023)

TEEB. (2018). TEEB for Agriculture & Food: Scientific and Economic Foundations. Geneva: United Nations Environment Programme. Available at: https://teebweb.org/wp-content/uploads/2018/11/Foundations_Report_Final_October.pdf (accessed 22 June 2023)

One Planet Network. (2022). Sustainable Food Systems Programme. Available at: https://www.oneplanetnetwork.org/programmes/sustainable-food-systems (accessed 22 June 2023)

UNEP. (2012). The Critical Role of Global Food Consumption Patterns in Achieving Sustainable Food Systems and Food for All: A UNEP Discussion Paper. Paris: United Nations Environment Programme, Division of Technology, Industry and Economics. Available at: https://wedocs.unep.org/bitstream/handle/20.500.11822/25186/Food_Consumption_Patterns.pdf?sequence=1&isAllowed=y (accessed 22 June 2023)

TEEB. (2015). TEEB for Agriculture & Food: an interim report. Geneva: United Nations Environment Programme. Available at: https://www.teebweb.org/wp-content/uploads/2015/12/TEEBAgFood_Interim_Report_2015_web.pdf (accessed 22 June 2023)

HLPE. (2014). Food losses and waste in the context of sustainable food systems. A report by the High Level Panel of Experts on Food Security and Nutrition of the Committee on World Food Security. Rome. Available at: https://www.fao.org/3/i3901e/i3901e.pdf (accessed 22 June 2023)

Переглядів статті: 15
Завантажень PDF: 11
Опубліковано
2024-02-29
Як цитувати
Погорєлова, О. (2024). ОСНОВНІ СКЛАДОВІ ПОЛІТИКИ ТА ЕЛЕМЕНТИ СТРАТЕГІЇ УПРАВЛІННЯ СТАЛИМИ ПРОДОВОЛЬЧИМИ СИСТЕМАМИ У ГЛОБАЛЬНОМУ ВИМІРІ. Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі. Серія «Економічні науки», (1 (111), 26-36. https://doi.org/10.37734/2409-6873-2024-1-4